Danas

VOGO

= aj o O el c.J.

3O DENARA e O,5 KM

0 1000. 0 O dodeljene novinarske nagrade

„Nikola Bupzan" Ivanu TOPOVII „Staša Marinković" IWiposlavi FiliBovićuu

Strana 10

2 MEIJIRIOW21D O! Dnevnik Mateje Kežmana | Holantani SI nas Dip! ponizili

_Sfranea 20

TV a OU

Budimpešte

a eyyra0 PANA aaiJ JA Jaaa dO a A. ani

OI La Beograd 011/361–59–59

–— LE A A Led |: OCA VO TV el c- o. S PO

www.sabtravel.com

Evropska unija kompletira spisak preduzeća 1z Srbije kojima se |O neometano poslovanje sa U LJ

Kompletan spisak srpskih preduzeća kojima se dozvoljava neometano poslovanje sa zemljama EU biće objavljen do 1. jula. Prazne „crne liste“ za Kosovo i Crnu Goru

Brisel – Sastavljanje „bele liste“ firmi iz Srbije kojima se dozvoljava neometano poslovanje sa zemljama EU u završnoj Je fazi, saznaje Sense iz pouzdanih izvora u Briselu. U toku su poslednje provere ı nadležni kažu da će lista biti gotova za objavljivanje u Službenom listu EU do najavljenog roka 1. juli.

Prema obaveštenjima koje je

Sense dobio, na listi će biti 190 preduzeća iz Srbije kojima se dozvoljavaju neometane transakcije sa firmama iz zemalja Evropske unije. Po principu koji je usvojen, svim ostalim kompanijama, koje se ne budu našle na spisku, to neće biti omogućeno.

Za KOSovo ı OCrmu Goru usvojena je drugačija metodologija, pa se preduzeća kojima

se zabranjuje poslovanje sa zemljama EU stavljaju na „crnu listu“, dok su svim MON koje se ne nađu na njoj dozvoljeni neometani poslovni odnosi. Kako SENSE saznaje obe

„crne liste“ su još, prazne jer nisu mogli da budu prikupljeni odgovarajući podaci sa Kosova i iz Crne Gore za njihovo sastavljanje. I finaliziranje „bele liste“ za Srbiju nekoliko puta je odlagano, kako saznajemo stoga Što su se neke zemlje članice EU protivile njenom objavljivanju, smatrajući da može biti kontraproduktivno. Konačno je rešeno da se odluka o tome ne donosi konsenzusom nego kvalifikovanom većinom glasova zemalja članica (Sense)

a PO opozicije __kompromis o zajedničkim listama

Kriterijumi interna Stvaln

Beograd - Ekspertska grupa opozicije koja razrađuje kriterijume za formiranje zajedničkih lista za buduće lokalne izboTe, na jučerašnjem sastanku Je, sudeći prema izjavama članova tima postigla izvestan kompromis, čiji detalji Još nisu poznati. Dogovorene su osnovne „brojke“ i metodologija, očekuje se još dopuna za vojvođans i opštine, a zatim će predlog biti poslat na usvajanje predsednicima opozicionih stranaka. Novi sastanak ekspertske | zakazan je za subotu.

·- Posle sastanka svi su izašli nezadovoljni brojkama, ali zadovoljni postignutim dogovorom. Svi su morali malo da po'puste 1 niko nije dobio onoliko koliko je mislio da mu pripada, izjavio je posle sastanka Dragor Hiber, član tima iz Građanskog saveza Srbije.

On nije želeo da govori o konkretnim kvotama koje su pripale pojedinim strankama. A.M.

Strana 3

Vlada propisala zaštitnu cenu

Pšenica 3-3,5 ilinana

Beograd – Savezna vlada propisala je zaštitnu cenu za pšenicu od tri do 3,50 dinara po kilogramu, objavljeno je u Siužbenom listu SRJ. Cena pšenice prve klase i prve tehnološke grupe je 3,50 dinara za kilogram, druge klase 3,30 dinara i treće klase tri dinara. Zaštitna cena nema uticaja na tržišna kretanja, ali utiče na utvrđivanje cena ostalih agrarnih proizvoda. Prema vaŽećim paritetima, cena hleba trebala bi da bude četiri puta veća od cena pšenice. Vlasti još nisu propisale uslove otkupa pšenice, ali već je izvesno aa samo proizvođači sa prinosima iz-

d prosečnih mogu ponuditi tržišne

viškove po ponuđenoj ceni. R. D.

Srpsko nacionalno veće Kosova ı Metohije

Tnajković i Kostić mininaju Veče

Gračanica – Tvrdnje članova Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Momčila Trajkovića i Slaviše Kostića da su na sednici u Gračanici prisustvovali nelegitimni članovi, ovo telo juče je odbacilo. Takvim stavovima, ali i neučestvovanjem u dinamici rada SNV, Trajković i Kostić su sami sebe isključili iz SNV i uporno nastoje da miniraju rad veća radi svoje lične političke promocije, ocenilo Je Veće sa sedištem u Gračanici.

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije odlučilo je prekjuče da u svojstvu posmatrača nastavi učešće u Privremenom administrativnom veću Kosova i

"Bake anka

- ; DONIO 0 [tani _Sokog. GG a ui UN za izbeglice · Pola Gedini rekla je da se donošenj odluke o nastavku humanitarnih ak: cija u severnom, srpskom delu Ko-

_sovske Mitrovice, odlaže za 48 sati. U

. petak j ješet UNHCR Denis Maknamara privremeno suspendovao. aktivno-

“sti većine humanitarnih organizacija _ nicima.

AU srpskom (CSV Kosovske. Mitrovice,

Prelaznom savetu Kosova, a Trajković i Kostić napustili su sednicu ocenivši da je takva odluka SNV KiM nelegitimna, jer su na sednici prisustvovali neki delegati koji ranije nisu učestvovali u radu tog veća. Zato je Veće juče Trajkoviću ı Kostiću osporilo pravo da se ubuduće predstavljaju kao predstavnici tog veća i da koriste ime i ugled SNV KiM za svoje lične političke aktivnosti“.

Šef Civilne misije UN na Kosovu Bernar Kušner pozdravio je odluku SNV da obnovi učešće u Od IL POUUJIE, telima Kosova pod nadzorom međunarodne uprave. K. D.

[O ai

|. || ACT nisu 00} radnike povukli, sm 'trajući da je Maknamarina odluka političke prirode. Od političkih pred'stavnika Srba očekuje se da garantuju bezbednost svim O a 7 Š :

SRĐAN STEVANOVIĆ

Opozicioni poslanici nisu dobili predlog zakona o antiterorizmu

Prebacivanje zakana · na savezni nivo je trn li Oku Gpnoj Gani

Beograd – Srpski pokret obnove tražiće na odborima Savezne skupštine na kojima bude raspravljano o Predlogu zakona o borbi protiv terorizma da se taj zakon skine sa dnevnog reda sednice parlamenta Koja je zakazana za petak. Ta stranka neće Oče avah na sednici Savezne skupštine.

Savezni poslanici SPO, DS i DSS još nisu dobili Predlog zakona. ML Perišić, poslanik DS izjavio je juče da obio poziv za skupštinsku a ali ne i tekst zakona. U informativnoj službi Savezne skupštine su nam rekli da još nisu dobili Predlog zakona i da ga Ok sredinom sedmice.

– Prebacivanje zakona o borbi protiv terorizma na savezni nivo znači da Socijalistička partija Srbije neće da udovolji želji Vojislava Sešelja, o Srpske radikalne stranke, koji bi želeo da seriju socijalno demagoških zakona usvoji u republičkoj skupštini. S druge strane usvajanje zakona na saveznom nivou Je trn u oku Crnoj Gori – ocenjuje Tomislav Jeremić, šef poslaničkog kluba SPO u Saveznoj skupštini u izjavi za Danas. I. Kisić

Strana 3