Danas

Excel

Gospodin Dragan Todorović se susreo sa sledećim problemom: „...Obraćam Vam se u nadi da mi možete pomoći. Naime, radi seo tome da ne mogu, bar na meni poznat način, da otvorim fajl sa kojim sam radio u Excelu. Fajlu sam normalno pristupao ranije ı sve je bilo OK, međutim, sada kada pokušam da ga otvorim, Excel počne sa otvaranjem, a zatim prestane. Da li mi možete pomoći pošto mi je taj fajl vrlo važan, bilo savetom ili na neki drugi način...”

Problem sa oštećenim Excel datotekama je, nažalost, oduvek bio prisutan. Do ovoga može

0

PREĆ OOG

grama:

Concept Data

ćenih Excel datoteka. Trenutno su na tržištu prisutna dva pro-

-Excel Recovery kompanije http://wwwww.officerecovery.com/ excel/download.htm

-Excel Fix kompanije

Cimadevilla Electronica, S.L. http://vvwvww.excelfix.com/

- Codes OOU

___G-D WPdon ODO O -__T Paoebredks - 17 FGDRUJS= _ _- 7 Se

- 7 ves.

17 Hodzortal scrofhar 7 Vpricatecroj bar eat

doći ız više razloga bilo softverske, bilo hardverske prirode. U svakom slučaju pri otvaranju,ovakve datoteke Excel se „zbuni“ i nestane sa ekrana. Nažalost u memoriji ostaje još uvek prisutna njegova instanca što se lako da proveriti u Task listi koja se dobija pritiskom na CtrlA/tDel. Za razliku od Worda Exce! ne poseduje nikakvu standardnu opciju za oporavak oštećenih datoteka. Srećom postoji nekoliko načina da se ipak spase bar deo podataka. Prvi način:

D:WWD 2

Drugi način:

Pokrenite Word i sa File\Open komandom otvorite oštećenu Excel datoteku. Word će izvršiti konverziju podataka iz radnih listova u obične tabele. U većini slučajeva ovo je mnogo efikasnija i uspešnija metoda od prethodne. Pri otvaranju datoteke bićete upitani da li želite da konvertujete celu datoteku ili samo pojedinačan radni list. Ukoliko konverzija celog dokumenta ne prođe, pokušajte sa pojedinačnim radnim listovima. .1 backup\cdla

_ ED: MD

Otvorite Excel ı kreirajte prazan dokument. U neku od ćelija upišite sledeću formulu =" <Putanja do fajla> [ime oštećenog fajla]<naziv radnog lista>"! <adresa ćelije> (Primer: ="'D:\My

Documents\{Book1.xis]Sheet1'!A1 ). Ukoliko povezivanje sa oštećenom datotekom prođe uspešno, kopirajte sadržinu ove ćelije po radnom listu u pravcu u kom su vam raspoređeni podaci u oštećenoj datoteci. Na ovaj način ste spasili samo konkretne podatke u ćelijama ali ne i makro

2. backu \cdlab\|Elpnk visjShestiiyag3 O ——MN

Treći način:

Ako prethodna dva načina ne uspeju Ili ne povrate dovoljno kritičnih podataka, ostaje vam na kraju korišćenje komercijalnih programa za

#%} a | spasl.ds,

2) O97patcher ubscribe to Game Developer Magazine_files

Microsoft Excel Fšeš

excelfix.htm#Download

Excel Recovery je nešto manji

i slabijih mogućnosti ali u većini slučajeva sasvim dovoljan za oporavak manjih datoteka. Demo verzija otvara do 300 ćelija po radnom listu. Uz pomoć ovog dodatka skoro sigurno ćete povratiti sve podatke iz radnih listova, ali VBA moduli, grafikoni i slični napredniji elementi će biti nepovratno izgubljeni što važi ı za Excel Fix. Excel Recovery dodaje novu komandu u File meni Recover... sa kojom otvarate oštećenu datoteku. Kao rezultat dobićete novu datoteku sa uspešno pročitanim podacima.

Excel 2000

Verovatno ste primetili da je Office 2000 doneo način otvaranja dokumenata sličan onome u Internet Exploreru - jedan dokument jedan prozor. Nema više starog dobrog MDi (Multiple Document Interface) izgleda. Za one koje nostalgija muči ili su se pak, toliko navikli na takav način rada ili m smeta prenatrpanost na taskbaru evo rešenja, barem za Excel. Pokrenite komandu

kirajte opciju Windows in Taskbar i sve je kao u starom dobrom Excelu.

Outlook 97

Ponekad se može desiti da e-mail poruka koju ste upravo kreirali i poslali nikada ne napusti outbox direktorijum.

Ovo se može desiti iz više razloga.

1) Ukoliko ste poslali poruku i pre povezivanja na internet otvorili poruku u outbox direktorijumu. Ovime ste resetovali status poruke i ona neće biti poslata. Da biste je poslali ponovo je otvorite i pritisnite taster send.

2) *.pst datoteka vam je oštećena. Da biste je popravili koristite /nbox repair tool alat koji dolazi uz Windows i nalazi se u Start meniju Programs\Accessories\System Tools.

3) Zastareli dodaci za Outlook mogu da prave probleme sa poštom. U ovu grupu spadaju fax interfejsi, Netscape transport podrška (verzije 2 i 3) kao ı neadekvatna verzija internet mail dodatka. Kao rešenje preporučujemo deaktiviranje ovih dodataka (7oo/s\Options\Options\Add-In

module, grafikone, kao i formate prikaza ćelija.

U prethodnim lekcijama govorili smo o različitim tipovima podataka koji mogu biti uskladišteni u promenljivoj i preporučili da se pri deklarisanju promenljive obavezno navede i tip podataka koje će ta promenljiva prihvatati radi racionalnijeg korišćenja memorije i boljeg iskorišćenja sistemskih resursa. Zatim smo naveli tipove podataka koji se mogu koristiti, njihov opseg vrednosti i količinu memorije koju zauzimaju. Međutim, osim tih tipova, Visual Basic vam omogućava da napravite i sopstvene, korisnički definisane tipove podataka. Ova mogućnost je korisna ukoliko radite sa više podataka koji su logički povezani, ali spadaju u različite kategorije, odnosno tipove podataka.

Korisnički definisan tip podataka se pravi pomoću ključne reči Type, i to u sekciji General Declarations nekog standardnog modula, dok se promenljive koje će skladištiti taj tip podataka deklarišu putem ključne reči Dim.

oporavak ošte-

O O 090 200 gazemSs s oB8agB SD Sea E s S ae BP: a:&

PROGRAMIRANJE

earSsR BB Re

VISUAL BAsIc 6

sintaksa: [Private;Public] Type ImeTipa ImeElementa As TipPodataka End Type

- kao što se vidi iz sintakse, korisnički definisan tip podataka se opciono može deklarısati putem ključnih reči Private ili Public, čime se ujedno određuje i njegova oblast vidljivosti.

Da bi ste deklarisali promenljivu koja će skladištiti korisnički definisan tip podataka koristite sledeću sintaksu:

Dim ImePromenljive As ImeTipa

primer: Private Type Osoba Ime As String 'Prezime As String DatumRođenja As Date End Type

Dim Radnik As Osoba

Treba vam Inži Internet? Mi imamo rešenje...

INFOhome, Beograd Cara Dušana 11a, tel ·011/30. 30.884, 30.30.885, 41.19.87, 0604/11.56. 982 3

8

Radnik.Ime = „Petar” Radnik.Prezime = „Petrović”

U ovom primeru smo definisali tip podataka pod nazivom Osoba a potom i njegove komponente: Ime (prihvata stringove), Prezime (takođe prihvata stringove) i DatumRođenja (prihvata datume). Potom smo deklarisali promenljivu pod imenom Radnik koja prihvata korisnički definisan tip podataka Osoba i njenoj komponenti Ime dodelili vrednost Petar, dok smo komponenti prezime dodelili vrednost Petrović.

Statične promenljive

Kada smo govorili-o oblasti vidljivosti promenljive i njenom veku trajanja rekli smo da one mogu biti lokalne (mogu se koristiti samo u proceduri u kojoj su deklarisane i traju samo dok traje i ta procedura), promenljive na nivou modula (koje su vidljive u svim procedurama određenog obrasca ili modula i postoje dok traje njegovo izvršavanje) i javne promenljive (mogu se koristiti u svim procedurama i svim modulima jednog programa i imaju važnost tokom celog toka izvršavanja programa).

Međutim, postoje slučajevi kada je potrebno da lokalna promenljiva traJe i čuva svoju vrednost i posle završetka procedure u kojoj je deklarisana. To bi mogla da bude situacija kada se jedna procedura više puta ponavlja a vrednost lokalne promenljive pri novom pozivu procedure zavisi od vrednosti koju je imala u prethodnom pozivu. Za deklarisanje statične promenljive, koja će svoju vrednost čuvati i po okončanju procedure u kojoj je deklarisana koristi se ključna reč Static. Sintaksa izgleda ovako:

Static ImePromenljive As TipPodataka

S %

Tools\Options\View i odče-

a

Ukoliko u jednoj proceduri imate više promenljivih koje treba da budu statične, upotrebom ključne reči Static u zaglavlju procedure učinićete da se sve lokalne promenljive unutar te procedure smatraju statičnim.

npr. Static Sub ImeProcedure() Dim x As Integer

Dim y As integer

End Sub

Konstante

Konstante Je najlakše razumeti ako ih definišemo kao promenljive čija se vrednost, koja im je dodeljena prilikom deklaracije, ne može naknadno menjati. One se koriste da zamene vrednosti koje se često ponavljaju u programu, kao na primer iznos poreske stope.

Kada je reč o imenovanju konstanti važe ista pravila kao ı za promenljive. Ime mora početi slovom, ne sme sadržati znake interpunkcije (osim znaka za podvlačenje) i ne može biti duže od 255 karaktera. Takođe, ista pravila kao i za promenljive važe kada je u pitanju oblast delovanja, odnosno oblast vidljivosti konstante. Konstante se deklarišu

| Kralja NMilutina 31, Beograd e-mail:

Šor

S = % 5 eg eg Sp: Bg oSSoQSg Bh SSOeSZRB BS <“

reza

Sta 2: . -

Manager).

u odeljku General Declarations. Ukoliko Je deklarisanje izvršeno u standardnom modulu (tipa bas) putem ključne reči Public onda je konstanta vidljiva u svim modulima i procedurama tog programa, a ukoliko se deklarisanju pristupilo unutar modula forme onda je takva konstanta vidljiva samo u toj formi.

Sintaksa deklaracije konstante izgleda ovako:

[Public;Private} Const ImeKonstante [As TipPodataka] = Vrednost

Ključne reči Public i Private, kao ı navođenje tipa podataka kojeg će konstanta prihvatiti, opcionog su karaktera. Primer: Public Const Pi = 3.14159265

Pored konstanti koje sami deklarišete možete koristiti i brojne unutrašnje konstante različite namene ugrađene u sam Visual Basic (konstante za definisanje boja, za pristup podacima, za geometrijske oblike itd.). N. K.

_011/ 33-42–552, 33-42-632

argeunet.yu argđarkayu, ne?

leci

| ACA 4 0 (“e 49...

"onic

TRANZISTORI, IC: LED, DISPLEJI, OTPORNICI, KONDENZA TORI, DIODE, GREČEVI, POTENCIOMETRLE TRIMERI, KONEKTORI, KF4RC KRISTALI, OPTOELEKTRONIK4, RELE4, KABLOVE OSIGURAČI, PREKIĐAČI, KUTIJE, T4STERIL, SPREJEPN-4LA47T; LEMILICE, MULTIMETRI, CD-ROM, POTROŠNI MATERIJAL, TRANSFORMATORI, KLASERI, STRUČNA LITERATUR4