Domaći živinarski ljekar

108

вана јечма ил’ грашка, п у вину наквашена леба даш да једу. Ал’ ако болест преотме мах, пак кокоши слабити и од слабостп посртати почну, скувај им прстењака (Camille) у вину, п по једну кашикицу трп пута на дан у грло им саспиј. Затвор. Затвор долази од сувише суве ране, као н. пр. од зобп (овса) и кудељна семена. Познаћеш га по томе, што кокош чешће стаје, напињајућп се да балега, а не може. Одма јој подај у грло сасути ланена ул>а по једну кашпкиду; непомогне-ли ово, а тп узми воде, разтопи у њој за 2 нов. јечмена шећера (гершлшлајма, пма у сваком дућану) и мало манне (има је у сваком дућану), пак то све добро пзмешај и подај кокошп да попије, ако неће, ати јој у грло сасппј; а за јело јој само иседкане салате подај. Гнојаница на тртици. Узроци су: нечпстоћа у кокошпњацима. Знацп су пак ови: кокош неможе да балега, невесела је. лагано хода, глава јој увек виси, спава страш.впво. перје је накострешено, реп спуштен и кокош неће да гребе. Око целе тртице се направи оток. Средство: оток се тај са оштрим ножем расече, а гној изцедп; рану водом, спрћетом ил’ винои са со.вом испери. Како се впди да је бо.ва попустпла, подај кокошп снажннје ране, као јечмене прекрупе, куване ражи п салате.