Domaći živinarski ljekar
63
одма после муже, докје јошт топло, нпшта уочнога, узварпш-ли га мало затии, такп се угруша. Оставимо лп оваково млеко да неколпко сати престоји, а оно се ухвати горе скоруп, који. се при саио слабом дувању разиђе. Доцнпје буде скоруп мало дебљи, ал неостане уједно, него се подели j мало комађе, које У сурутки плива. Кад овај скоруп с те сурутке скинеш и нзручпш га у какав суд, а он се таки успени, почнеш ли га пак туКи и покушатн да од њега иутер направпш, за кратко ће ти се време сав суд пеном- папунитп лгако, да ће на све стране, гди з:ало одушке само ииа, на поље куљати. После неколико часног лупања налраве се неколико само мали жути куглица, као што је ситан гра, које се недаду ни пошто у једну, грудву скупити. II онда ји неможеш у грудљу скупити, кад ји и поједпнце са ситом покуппш. Овакн је путер хрђав, брзо се промене и добпје горак п Фушљпв укус. Ако бп хтео од оваковога млека сир да нравпш, добићеш га мпого мање нег' обично, пак п то хрђавог. Кемпчне промене оваковога млека нпсу нам познате, исто тако, као и што нам није познато, кад се управо ово млеко квари: дали јошт при мужи или после муже кад се остави да престоји док се не узвари. Средство, којии се је до данас бар на више места ово зло одклонило, ово је: Узми за једну краву 2 унце разтока, 3 унце паприце и смеси то са иало сира’ (од кисела млека направљена) у три пилуле (куглпце) .и нодај крави свако јутро по једну пилулу. После сваког давања одма ваља крави дати да пије ово пиће; Узии једну шаку соли, по Фунте сирћета и једну Фунту воде, пак и то на троје подели и у гркљан саспиј. После неколико дана ћеш већ