Ekonomist

336

на скупштини. Из Загреба је дошао г. д-р Иво Балин.

По утврђеном дневном реду најпре је прочитан извештај управног одбора о раду и рачунима у 1924. У извештају се нарочито истиче активност управина у погледу приређивања предавања и уређивања друштвеног органа.

Између осталога у извештају се вели ово:

„Начелно становиште у сваком питању без обзира на политичке и друге мотиве, заузимао је увек „Економист“ у својим многобројним чланцима, расправама, хроникама или приказима. Исти је случај био са конферансијерима и предавачима, кад је се скрупулозно чувао углед друштвени од свих утицаја, ма какве природе. „Економист“ је себи поставио за задатак да у све проблеме који интересују привредни живот наш улази без предубеђења, али одлучно и право, онако како то доликује једном друштву које има високе научне и - начелне претенсије.

Наш часопис публиковао је у току 1924. на 1100 страна 38 расправе, 61 чланак, 46 рубрика из привредног прегледа, 12 рубрика из прив. живота на страни и 24 оцене и приказа“.

Г. д-р Мих. Јовановић поднео је извештај о завршним рачунима друштвеним, па се онда развила дискусија о томе, како да се приходи од чланских улога повећају и да се једновремено ради на придобијању већег броја претплатника за наш часопис. Сви су присутни обећали своју сарадњу у том погледу.

Власник за Друштво, Председник Милић Радовановић Јованова, 77

Затим се прешло на измене и допуне друштвених правила. Утврђено је да се број чланова управног одбора попне на 20, од којих су десет ван Београда. Председник, два потпредсеника, два секретара и благајник сачињавају ужи, егзекутивни одбор. За надзорни одбор одређено је пет чланова.

Г. Милић Радовановић, проф. универзитета, и досадашњи председник, изабран је једногласно за почасног председника. На првој седници новог управног одбора изабраће се председник управе и два потпредседника.

Затим се прешло на избор 20 чланова за управни и 5 за надзорни одбор. Изабрани су: у управни одбор г.г. д-р Војислав Маринковић, д-р Милан Тодоровић, Ђока Ћурчин, д-р Видан О. Благојевић, Никола Станаревић, д-р Веља Стојковић, д-р Милан Ст. Протић, д-р Мих. Јовановић сви из Београда д-р Иво Белин, (Загреб), Тома Поповић из Скопља, Војислав Бесаровић из Сарајева, Бауер секретар Савеза Индустријалаца (Загреб) Цувај секретар Трговачке Коморе“ (Загреб) д-р Бранко Петровић Н. Сад, Дамњановић (Суботица), Станојловић .В. Бечкерек), Грегорин (Љубљана), Берош из Сплита.

Кад се буде управни одбор конститунсао, објавићемо накнадно потпун списак имена управног одбора. У надзорни одбор изабрани су: T.T. Миливоје Костић, извозник Милорад Тошић, директор банке, Пуковник Станоје Ристић, д-р Св. Предић и Р. Аврамовић.

Одговорни уредник Никола Станаревић Цар Урошева ул. 17