Ekonomist

422

_dinjenja svih Jugoslovena u jednu državu. Ovaj cilj za nas Srbi_јапсе bio je više no dovoljan da opravda ulazak u rat: ujedinjenje Jugoslovena bio je naš vekovni ideal; to je bio jedan cilj, za koji smo mi bili spremni da prinesemo i najveće Žrtve.

1 Kraljevina Italija, ulazeći u rat, osećala je potrebu da pred svojim građanima obrazloži ovaj postupak, ali s napomenom, Što se njena vlada našla u manje povoljnom položaju.

Као što je poznato ujedinjenje Jtalijana n jednu državu izvršeno je mnogo ranije, 1860-66 godine, — Italijanska. Vlada nije, dakle, mogla operisati sa devizom ujedinjenja. U mesto toga, odn. u oskudici toga, Vlada Kraljevine Italije operiše, neka mi je dozvoljen ovaj izraz, sa principom rentabiliteta: ona sc potrudila da obeleži rat kao jedno privredno preduzeće, kao jedan Treovački posao, čiji će troškovi (žrtve u ljudima i imanju) biti naknađeni materijalnim koristima, koje će se pojaviti kao posledica uspešno хаугзепос rata.

Ako bi se čovek potrudio, da prouči italijanske zvanične ı poluzvanične izjave iz toga doba; ako bi pročitao mnogobrojne, sa zvanične slirane mnaručene publikacije, — onda Di se našlo i suviše dokaza za gore izneto ivrđenje. Kroz sve te izjave i publikacije provlači se, kao crveni konac, sledeća ideja: Italija ulazi u rat u cilju proširenja svoje državne teritorije. Kao naročito koristan objewat isliče se zauzeće (aneksija) Trsta ı Rijeke. Паја želi da prisvoji ova dva pristaništa, jer joj ona donose ogromič materijalne koristi: oni joj obezbeđuju prvo mesto u plovidbi i trgovini u Sred. Moru, a apsolutno gospodstvo — ekonomsko, marilimno i vojničko — u Jadranskom Moru'), omi predstavljaju kapije, kroz koje će se vršiti ekonomska okupacija Banata; oni su tvrđava, koja pruža Italiji monopol trgovine sa Leva ntom i Orijentom; oni su oružje, pomoću koga će Malija diktovati Balkanu i Cenftralnoi Evropi sve buduće trgovinske ugovore.

Ovo su ciljevi koji su uveli Kraljevinu Italiju u evropski rat; ovo su razlozi, sa kojima je italijanska Vlada pravdala, pred svojim gradanima ulazak u rat; ovo su, najzad, razloži koji su, u svoje vreme, stavili pilanje Trsta i Rijeke na javmn ПИ i ma dnevni red.

1) „II primato marittimo e mercantile nei Mediteraneo; dominio assoluto — economico, mariltimo e militare — sull' Adriatico.