Ekonomist

622

_ бази италијанских пројеката, — а шта то значи, то је сваком преговорачу врло добро познато: увек је у преимућству она делегација, на бази чијих се пројеката воде преговори.

Рефлекс од ове основне грешке појавиће се, сумње нема, у целом уговорном елаборату одн. у свакој појединој конвенцији. У овом општем прегледу ми се ограничавамо на то, да ову основну грешку подвучемо и да укажемо на погрешну и по нас штетну генезу преговарања, која је наступила као последица те основне грешке; а приликом оцене појединих конвенција — када оне буду публиковане, нама ће се често дати прилика да се на њу позовемо.

III.

При оцени једног међународног уговора мора се обратити пажња на две ствари: 1) на гаоп Ф'еџе самог уговора у опште; и 2) на начин како су формулисана уговорна права и обавезе одн. у каквом односу стоје једни према другим.

Нека нам је дозвољено де ово са неколико речи објаснимо.

Правило је да свака држава регулише аутономним путем — законима, уредбама, прописима и т. д. све гране свога државнога живота; изузетак је да се поједине гране одн. поједина питаља регулишу путем међународних уговора.

С обзиром на ово правило мора се, код сваког међународног уговора, испитати, у првом реду, његов raison d'etere то јест, имају се испитати разлози, који су могли одлучити сауговораче, да, за то конкретно питање, усвоје онај изузетан начин регулисања. Другим речима потребно је проучити разлоге који говоре за то. да једно питање постане објекат међународног уговора; морају се испитати разлози који диктују једној држави, да се у једном питању одрече своје аутономије, и да прими обавезе према некој трећој држави; морају се, најзад, марљиво проучити користи и штете од уговорног начина регулисања појединих питања.

Тек после овога приступа се оцени како су формулисане поједине уговорне одредбе, тј. уговорна права и обавезе: испитује се однос, у коме они стоје једни према другима, испитује се корист коју добијамо из уговорних права, и штета коју имамо да сносимо услед примљених обавеза; испитују се концесије које смо добили, и уступци које смо ради њих учинили.