Ekonomist
716
просечно За 10 година било је у шири
= годишње
то Сорта родило кр, шећера у % |киселине винске у о = грожђа на |
= |. хектаруј минимум | максимум минимум | максимум | максимум 1| Шасла бела 7.097 | 15:00 1950 | 9.00 e amo | 1900. 19:00 2 | OpaHKOBKa - 8719 | 1700 | 21:00 8:00 | 17:00 3 | PusmHHr aramuj.j 3:244 | 17:00 | 22:00 800 | 16:50 4| Ризлинг рај. 2:855 | 16:00 | 23:00 | 8:00 | 18:00 5 | Силванац 2:588 | 16:00 | 24:50 | 650 | 17:50 6| BemremHHKa 2208 | 16:00 | 23:00 7:00 , 17:00 7 | Траминац | 1:781 17:50 | 24:00 6:00 | 15:00
као што се види приноси су квантитативно скромни изузимајући под 1. квалитативно се могу ипак сматрати као добри.
За унапређење виноградарства брину се пет инспектора у виноградарским крајевима републике.
Далеко боље стоји воћарство у републици. Оно је од увек боље стајало. Произведено воће служило је и служи за експорт. Да воћарство боље стоји има се приписати поднебљу и терену. Али и ту за дуго време није било праве систематике у гајењу сората. Било је доста бесциљног шаренила а ради личног уживања, ради доста симпатије ка свом или оном. Тек године 1898 Земаљски Савет у споразуму са воћарским друштвима донео је одлуку у погледу сората. На основу те одлуке су стручњаци за поједине области и срезове (воћарске) удесили сорте, које ту најбоље успевају.
Изгледа Ческа у погледу воћарства стоји боље квантитативно од Моравске, али ова опет боље квалитативно због подеснијег поднебља.
У републици се гаје све врсте средњоевропске зоне. Шљива, трешња, јабука и крушка заузимају највеће размере, мање су распрострањене кајсије, брескве, ораси и др. (колико ради домаће потрошње). У последње време се ради на томе да се јабуци и крушки да приоритет.
У републици је под воћњацима око 103.030 хектара. Ово износи око 1,32%/, продуктивног земљишта. Али и путеви и периферије имања су засађени воћем, управо свуда где год је то практично могуће, слично ономе у Виртембергу. Све те