Ekonomist

355

Остављајући на страну друге разлоге који би могли пледирати за јачу или слабију државну интервенцију по питањима из друге две групе, ми ћемо у вези питања које нас интересује нагласити, да стање државних финансија мора имати овде врло јак утицај; државна интервенција изазива. издатке, дакле мора се кретати у границама истих; при повољним финансијама државна акција може се манифестовати у многобројним факултативним задацима; при рђавом стању финансија, њена се акција на том пољу мора сузити.

Ово је, по нашем мишљењу, полазна тачка за питање које нас овде интересује. Кад су у питању државне функције из прве две групе, онда се за њихово извршење морају наћи потребна новчана средства. Ово ће се наћи и порезама или државним дуговима, па чак и онда, кад би се услед тога, морало завести претерано пореско оптерећење, или закључити зајмови и под тешким околностима (условима).

Друкчије стоји ствар кад су у питању државне функције из друге две групе. Државна интервенција на овом пољу може бити, казали смо, шира и ужа, а границе те интервенције обележене су, између осталога, и државним буџетом. Ако нема буџетске могућности, или, што јеу осталом врло слично, ако би се та буџетска могућност могла створити само по цену претераног пореског оптерећења, одн. закључење зајма под врло неповољним условима, — онда се држава (мислимо на државу са мудром финансијском политиком) одриче тј. сужава своју интервенцију на овом пољу, или још тачније, она одлаже ту интервенцију за боља времена.

Пошав са овог становишта изгледа нам доста лако да. се добије тачан и прецизан одговор на питање: да ли се садашњи државни расходи могу смањити.

Ако разгледамо наш државни буџет, доћићемо до сазнања, да би се, и при умереном пореском оптерећењу, добило довољно прихода за потпуно задовољење државних потреба из прве две групе, а де би, поред тога, остала извесна сума, која неби била незнатна, — и за потребе из друге две групе. Према томе одговор на горе постављено питање биће несумњиво позитиван, и остаје само једна тешкоћа, на име: будући да нам преостаје један вишак преко задовољења оних облигашних државних потреба, то се мора учинити избор између