Ekonomist

370

b) da što veću brigu posvete širenju krmnog (pičnog) bilja i тепогасуу prirodnih travnika (livada i pašnjaka);

3. da olahkote izvoz stoke i prerađevina mesa i mlijeka željezničkim uredрата (specijalnim vagonima) i tarifima, veterinarskom službom i promicanjem zadrugarskih ustanova, koje se bave prigojem i unovčivanjem stoke;

4. da putem trgovačkih, carinskih ili inih ugovora osiguraju irajnu ! пеsmetanu prođu naših poljoprivrednih proizvoda u onim susednim državama. kojima se naši proizvodi mogu uspješno takmiti sa prekooceanskom Ко cijom, naroćito sa Italijom, Austrijom, Českoslovačkom, Švicarskom, Njemači i Grčkom. Poželjeno je, da se dokinu sve izvozne i uvozne carine na proizvode poljoprivrede u međusobnom saobraćaju tih država.

ЧЛАНЦИ Наше коњарство после рата.

Приликом пописа стоке, извршеног 31. јануара 1521. године, утврђена је следећа подела коња у појединим покрајинама наше земље: (Види таблицу на стр. 372.)

На жалост, не располажемо податцима о прератном бројном стању коња на данашњем подручју Краљивине те стога можемо правити упоређења са прератним стањем само за поједине покрајине, а не и за целу земљу.

У „Статистичком Годишњаку Краљевине Хрватске и Славоније за 1906.—1910. г.“ који је објављен као свеска ХХИ публикација Кр. Земаљског. Уреда у Загребу, налазимо подробне податке о броју коња на подручју Хрватске и Славоније у 1910. години. Ако се ови податци упореде са горе наведеним резултатима послератног пописа, добијамо Преглед | који. нам пружа материјал за неколико врло важних и =начајних закључака.

Прво што нам пада у очи јесте интересантна констатација, да је број коња у овој покрајини у току 1! година повећан за 109, Чак и ако одбијемо целокупан природни прираштај, за који у 1921. години долази у обзир само ждребад из 1919. и 1920. године, можемо тврдити поуздано, да је коњско стадо у Хрватској и Славонији остало у погледу бројнога стања неокрњено HM нетакнуто ратним приликама до- краја 1918. године.

Преглед |

Упоредан преглед бројног стања коња у Хрватској и Славонији. (Види таблицу на стр, 372.)