Ekonomist

420

ПАСИВА -

ZZ::m: > Š.,RJJ S —

Главница Дин. 50,000.000 у кованом злату

од ове уплаћено : Безервни (DOHI O O = Нбвчанице у течају . . ..

РАЗНЕ ОБАВЕЗЕ:

по жиро рачунима . .. по разним рачунима ~...

[|

ОЦЕНЕ И ПРИКАЗИ

Преглед штампе за месец април. 1926.

Економски материјализам Карла Маркса оснива се на тези, да су политички односи и појаве само израз и последица економских чињеница. МИ ако се при-

вредним факторима не може- признати |

овакав ексклузиван примат, ипак је последњих деценија јако промењено гледиште, са којег се ови фактори процењују. Не само стручњаци посвећују повећану пажњу проучавању економских закона и привредних односа, — и пословни људи су научили, да прате и озбиљно проучавају њихово кретање, па и шира публика све више тражи обавештења о привредном животу и о привредним односима. С тога поред разгранате стручне штампе и општа штампа посвећује нама све већу пажњу. Она не само прати стално кретање девизних курсева, кретање цена, извоза и увоза, — можемо често наћи у дневном листу ти популаран приказ о проблемима социалне економије, у којем се често износе нове чињенице, нови погледи и предлози, који могу бити од интереса и за стручњаке. Сем тога свакоме ко се сталном стручно бави проучавањем економских односа, потребно је, да прати резолу-

5 28,8 295 |-_--07

Е 7,6 ZO EJ 5.683;1 |_5.767.9 | __E 84.1

zi | 97905| 297305 | L(G

х 3432 240,4 | — 1028

ције, које се доносе на зборовима и конгресима нарочито од стране привредних и стручних организација. Сматрамо с тога, да свима, ко се интересује питањима наше привреде, може бити од користи овај наш покушај, да бележимо и да региструјемо најважније резолуције и чланке ове врсте, које 'су у току току месеца објављени. Свесни смо тешкоћа око избора „најважнијег“ па смо стога елиминирали све што се односи на привредни живот у иностранству. Друго ограничење састоји се у томе, да се бележе у главноме само чланци, који износе нове податке и нова начелна гледишта.

Међутим и поред ових ограничења намеравамо да овај преглед у даљем проширимо и на штампу Загреба, Јубљане и т.д. Надамо се такође, да ће читаоци и интересенти својим евентуалним примедбама помоћи нас у нашој тежњи, да овај. преглед што више прилагодимо практичним потребама наших читалаца.

1. Пољопривреда

1. Н. Драгићевић. Под теретом опште _ привредне кризе. Диспропорција у ценама пољопривредних ни осталих производа. Политика, 2. ТУ.