Ekonomist

218

вредник имати користи од онога што -производи и производиће само колико му је најнужније за одржање егзистенције.

Каже се држава мора живети, за њену функцију треба јој новаца. Лепо. Нека се заведе прогресиван систем порезе, а поврх свега и пре свега нека се упрости државна администрација и половина државних чиновника скине са државних леђа и упути на продуктивне послове. Ми пизвозимо из иностранетва, готово све наше потребе, сем сточне п људске хране. Наше даме не израђују више ни једну обичну пантљику. Почевши од подвеза па до скупоцене бунде све се то увози из иностранства по то од скупоценији материја и боја. Смањењем чиновништва, нарочито женскога пола, олакшаће се државној каси, подсећиће се крила луксуву и створиће се терен за самопомоћ и развиће домаће радиности. Наше Женско Друштво чини у овоме смислу похвалне напоре, те га треба свим сплама помоћи. :

Ипак постоји једна криза. То је кажу криза новца. Велика интересна стопа, отуда застој — криза у свима гранама радиности, Налазим да ни ово није тачно у свему. Јесте криза, али не новчана крива, већ морална криза, криза кредита, криза поверења, криза сигурности. Нико нема сигурности да ће свој новац, који негде пласира, добити натраг у уговорено време, а често је у питању, да га уопште добије. Отуда излази да многи свој новац и не дају на приплод, па чак и новчани заводи недају радо новац из руку. Не вреде више ни менице ни најсигурнији жиранти. Некад је протестована меница био баук. Данас је то олакшање, јер од дана протеста спада интерес на 6% и добије се у времену бар две године, јер дотичног дужника не могу позивари да пронађу или је чак и непознат !

Ca овим падом извоза, са овом »кризвом« морало се унапред рачунати, ваљало се ва времена спремати за повратак на: нормални ниво. Нема више трке бев препона, сви неспремни и лоша квалитета биће бијени пи остаће у позадини. Министарство Пољопривреде радило је поред обнове и у томе правцу и нису ситни ревултати који су у томе правцу постигнути. Али то није рад једне године, то су радови које треба продужавати кров године и деценије. Треба енергично настати да се побољша квалитет натне стоке и њених производа, јер ћемо оамо тако моћи издржати конкуренцију на светским пијацама. Како да то постигнемо :