Ekonomist

221

Надлежни органи тврде да имамо свега 50.000 км. путева у земљи и то тек половину од тога тако званих државних путева, а остали су општински и сеоски. А какви су ти бољи, ти државни путеви не треба далеко ићи и проучавати. Пођите из престонице и ни у једном правцу не можете изаћи без четворне запреге, ако је јесење, зимско или пролетње време. Државни пут Београд—Смедерево у зимско доба непроходнији је него Ханибалов прелаз преко Алпа. Зато што је рђав саобраћај, те пољопривредник не може своје производе нигде да изнесе и добро га уновчи и што му заразе преполове иметак, ето зато се њему и не мили његово занимање, те га обавља као од беде тек да има леба. Зато он тежи да побегне од тога посла макар и у жандаре.

А није му ни лако. Он мора својом физичком снагом, будаком и сикиром да обавља своје послове и у многим крајевима живи без мало као преисториски човек, а огромне водене снаге хује поред њега неискоришћене, јер народни представници не стижу, од међусобног трвења, да донесу потребне законе о употреби водених снага. Кад би се ово уредило слеловало би концентрисање домаћег и прилив страног капитала и ступиле би у дејство огромне природне снаге, те би процветала индустрија а с њом саобраћај и пољопривреда и забелела би се осветљена и топла села. Многи би тада оставили вароши и државну службу и брецале би дубраве од веселих ратарских песама.

Д-р Ђорђе Митровић.

Конвенције о ориенталним жељезницама 0 откупу пруге Ђевђелија — Митровица —Скопље—Зибевче

Чланом 26 закона о буџ. дванајстинама за Јули/Септембар 1923 влада је добила овлаштење, да изврши откуп Ориенталних жељезница на основу Протокола од 1915. год. између нашег министарства грађевине и друштва Ориенталних Жељезница. По томе протоколу куповина је имала бити 42 малајуна франака, и влада је ту куповину и прихватила, претворивши их у папирне франке по курсу и тако дошла до суме од 149 милијуна .