Ekonomist

805

вез са нашом Краљевином, који парламентарне владе Папанастасија, Кафандариса и Михалакопулоса нису успеле да остваре. Са наше стране, понуда председника г. Пангалоса симпатично је примљена, али је изражена жеља да се претходно регулишу постојећа спорна питања. Наш посланик, покојни Панта Гавриловић, поставио је основе за споразум, и преговори су отпочели крајем јуна месеца. За непуних месец дана, споразум по свима питањима која су дотле раздвајала наше суседске и пријатељске земље био је постигнут. Конвенције су потписане 17 августа у Атини. Два дана потом, 19 августа, Пангалос је срушен.

НП.

Која су питања регулисана у овим „атинским конвенцијама“ и у коме смислу 2

Атинске конвенције обухватају две групе споразума: једни су политичке а други економске природе. Политичка група споразума састоји се из уговора о пријатељству и савезу, споразума о спорним поданицима, аранжмана о народносним мањинама, и једне декларације о манастиру Хилендару. Економску групу атинских споразума сачињава у главном допунске конвенција о зони са својим додацима, али се, уз њу, налаза и једна саобраћајна конвенција, један споразум о. железничким тарифама и аранжмам о уређењу заједничких граничних станица.

Уговор о савезу није рађен на оним основама, које су инспирисале грчко-српски савез 1913 године. Не само територијални и политички односи, него и нове међународне прилике створиле су другу ситуацију којој су се нови уговори морали прилагодити. Године 1913, савез између Србије и Грчке био је тајан и уперен против Бугарске. Године 1926, савез није могао бити тајан: он је закључен у складу са новим тежњама међународне политике и у духу одредаба пакта Друштва Народа. Уговор о савезу закључен 17 августа 1925, поставља основе за тесну политичку сарадњу Југославије и Грчке. Чл. 1. говори о заједничком испитивању спољних прилика и догађаја који могу утицати на сигурност држава уговорница. Чл. 2. предвиђа помоћ коју једна уговорница има указати другој у случају неизазваног напада на њену територију. Помоћ би се имала указати на начин који предвиђа пакт Друштва На-