Ekonomist

- > 871

А по подацима што их је, у једној анкети приређеној у очи Балкан, скога Рата, прикупио Главни Савез Српских Земљорадничких Задругаземљорадници су у Србији

они који имају хектара сами трошили % продавали % 0-1 89 11 1-2 81 19 2-5 80 20 5-10 79 21 10-15 78 22 15-30 74 26 30-50 .68,5 31,5 50-70 59 41. А у Швајцарској је тај однос куд и камо друкчији: 3=5 33 67 5-10 28 12 10-15 24 76 15-30 21 79 30-70 16 84.

Е, али зато смо ми претежно још на натуралној а Швајцарци на новчаној привреди; зато они, излазећи с великим количинама својих про-, дуката и излазећи чешће, морају да имају добре путеве, а ми — нама они још нису, објективно, потребни!

Све је релативно; апсолутан је само универзум. Релативност 0с0битога значаја и смисла има у социологији. И да се од специалних проучавања пошло ка општим закључцима, та“би се релативност запазила, па се релативни напредтци констатовали и у граду и у селу.

Осем тога, при проучавању се ваља, безусловно, држати индуктивног метода; за социалнога је тај метод просто необилазан.

Зато би ови млади људи, који показују и воље и способности за социолошка проучавања, под предпоставком да се прихвате другога метода, могли постићи изванредно велике успехе.

Али је потребно да се, претходно, посвете тако званоме ситноме раду, који, управо, није ситан, већ, својим резултатима, врло крупан.

Они би могли, по ономе што ми одмах пада на ум, проучавати и објаснити, на пример ове појаве:

1. однос између рада и ритма, по угледу на сличан епохалан рад Бихеров, а за та проучавања и у Сарајеву и у целој Босни и бутум Херцеговини и данас трају врло издашни трагови;

2. прелаз из старих муслиманских разноврсних израда у гравирање с изванредним орнаментима;

3. Специална муслиманска занимања која су или остатци њихове еснафске радње, или наслеђа из некадањега феудалнога доба, или одговарају муслиманским верским расположењима;

4. које су вереови што су, негда па и сад, израђивале воштане свеће и потребе које подмирују сличне религиске захтеве;

5. социални моменаг у народним лирским песмама: које одају своје постање код феудално издигнутих, а које код феудално потлачених.

Могу господа рећи: па, то је етнографија! Међутим, није. А да и јесте, етнографија је само материал за социологију. –

Али, осем тога, господа могу проучавати и израчунавати продуктивност једнога радника, продуктивност и цео положај ситнога мајстора, знојну систему, ип.д.

А ако би имали расположења проучавати село, у први ред би тога проучавања морала ући ова испитивања:

а) колико сељак проведе дана на стварноме раду око ограде имања, копања ендека, орања, сејања, дрљања, плављења, копања, жетве, бербе; косидбе, и тд. и за које време х«оји посао сврши на одређеном простору,