Ekonomist

172

Zalo је vrlo važno da se šlo pre donese zakon o ribarstvu u kojem će bili predvidjene sve one mere koje će obezbedi što bolje oplodjavanje i množenje ribe, zabrara lova u izves-im dobama gsodie i u izvesnim predelima kao i zabra-a upolrebe ~edopušlenih sredslava {dinamit, otrov, neke vrsti mreža 1 1, d.) kojima se sada mrogi nesavesini pojedinci služe, Razume se da jagoslovenskom ribaru mmogo smetaju brionske konvencije prema kojemu i jalijanski ribari imaju prava da u шгуезкој uGcaljenosti love ribu u jugslovenskim vodama, a način lova sa mrežama kojima se oni služe uništava riblja snezda i smela mimom razvitku riba, a :

Vrlo je važan pokret koji je · aslao oko iskorišćenja шаовоbrojnih močvarnih i plilkih uvale kojima ra nekolikim mestima obiluje jasoslovenska obala i u kojima će se i ma veštački način kao u unutrašnjosti u ribnjacima moći da gaje i množe ribe. Premda kod centralnih radleštava ni zato još nema skoro nikakova shvatanja, a krive su i parliske prilike i ulicaji pojedinaca da se i to pilanje još ne rešava ma korist obalskog slanovništva — nade je da će i to jedared da se kreme s mrtve tačke.

Najzad važan je i drugi pokret koji ide za slvaranjem zadrusa i sa obezbedu sodćijalnih prava ribara kao ı da ribare šio bolje organizuje iražeći osiguranje, pomoć iznemoslim i starim ribarima, pomoć zadrugama, maročito za kupovanje alata, za usavršenje lova, za Školovanje ribara i ı aročito ribarskog podmlatka, zatim da se osnuju ribarske škole i da se preduzmu mnose druse mere ха unapredjenje ribarsiva i ribarskos staleža, E

Jadransko more je poznalo u nauci kao majbogalije more po broju kvalileta riba i morskih živolinja koje u ijemu žive. Ого je još čuvemo i ıeobično dobrom ukusu tih riba.

S obzirom na ovo kao i na dužinu i razgranjemost istočne ођаје Јадгапа, па gustu slanovništva i ma mogućnost potrošuje morske ribe u Jasoslaviji kao i u susednoj Нанј (Која neobič: o ceni kvalitet ribe s istočne strane Jadrana) mogućnost razvitka i potreba da se razvilak {e agrikulturne grane što više podstakme jesle veoma velika. S obzirom pak na sadašnje slanje ribarstva i ribara kao i na opšle slanje primorskog slanovništva la је роtreba štaviše veoma hilna i ne bi trebalo da se njezi o udovOjenje odlaže.

Ima nekoliko znakova koji daju naslutiti da Će se tom pitanj: pristupiti s ozbiljnošću koju omo zaslužuje. I:tičemo osnivanje OCC-