Ekonomist

204

чл, 408. Версајског и одговарајућих чланова у осталим уговорима о Миру. Исто тако конференција ће имати да диску_тује и разне резолуције, које би јој биле поднете у смислу чл. 12. Пословника, као и по питању извештаја специалне комисије о примени већ ратификованих конвенција у заинтересованим државана, Најзад, на овој конференцији | имаће да се обави и избор чланова Управног Савета за идући период од 3 године, од 1928. до 1931. и сходно одредбама ст. 5. ч. 393. Версајског и одговарајућих чланова „осталих уговора о Миру.

~

Питање избора нових чланова Управног Савета Међунанародног Биро-а Рада за период од 1928. до 1931. год., задржава овом приликом специално нашу пажњу, и ми желимо да о њему кажемо неколико рези више, у вези са положајем, кога наша Држава заузима, пи треба да заузима, у Међународној Организацији Рада.

По одредбама чл. 393. ст. 1-4 Вон уговора о Миру, и одговарајућих чланова у осталим уговорима о Миру, Међународни Биро Рада стоји под управом једног Управног Савета, сасвављеног од 24 члана, који су означени на следећи начин:

1, дванаест од њих представници су влада:

2. шест су изабрани од делегата-представника послодаваца на конференцији;

3. шест су изабрани од делегата-представника радника и намештеника на конференцији,

Од 12 представника влада 8 су наименовани од стране држава — чланова Међународне Организације Рада, које су у погледу индустриског развитка најзначајније: док осталих 4 бирају представници оних држава-чланова Међународне Организације Рада, које су од стране Владиних Делегата на конференцији, у које не улазе и представници 8 напред споменутих индустриских држава, у овоме циљу изабране.

Односно држава-чланова Међународне Организације Рада, које су требале да се сматрају за индустријски најзначајније, те према томе да буду де јиге п стално представљене у Управном Савету, њихозо прво одређивање извео је Комитет за Припрему Прве Међу народне Конференције Рада у Вашинттону 1919, год., који је пронашао, да ових 8 земаља имају бити; Сједињене Државе, Велика Британија, Француска, Немачка, Италија, Белгија, Јапан и Швајцарска. На место Сједињених Држава, и док оне не буду заузеле дефинитивно становиште по питању Друштва Народа и његових помоћних организма, провизорно је била означена Данска. Према томе, за период од 1919. до 1922. год. у Управни Савет Међународног Биро-а Рада ушле су поред напред споменутих 8 земаља још и: Шпанија, Аргентина, Пољска, и Канада. Али услед протеста, који се јавио на самој конференции у Вашинггону 1919. год. и то