Ekonomist

.287

стручене површине под луцерком. (Ово представља вредност стварања 1—3 милиарде. Четвороструке површине дале би 2—6 милиарди. (Ово нису мале суме, које нам тако рећи с неба падају. Оне се морају испољити у народном газдовању и иметку, Ми мислимо, да је ово више од свеколиког дуговања нашег пољопривредног света. Наше је мишљење, да његово раздуживање ту лежи. (Он има сам себе да раздужи својом производњом, Друго је питање, дати му могућности за производњу. Ми мислимо да 100—150 милиона дин, би ово питање решило, Морамо додати, да овај пут не решава питања за тодину дана. Ово је из излагања јасно, Али је очигледно, да је правилан пут на апсолутло здравој основици, Брзе мере нису увек ни добре ни темељне мере. Добре и темељне мере траже увек нешто времена. Нама је до темељних мера и озбиљног стварања. У сваком случају брзе мере ради ублажавања изненадних каламитета су и потребне и на свом месту али оне немају даље никаквог дубљег БЕК) за бољитак трајног стварања,

После свега лако је увидети зашто је луцерка мираз природе и »Божији дар« Мормона, Она то исто може бити и код нас са мало добре воље, Нема ни једне друге културе, која може имати великих размера по својој просторности а која нам толике користи може дати по јединици површине, Она са још неким мерама може нас необично много учинити независним од претераних недаћа нашега поднебља. У сваком случају се много лакше и неосетније издржавају.

М. Ђ. Николић

Заштита Домаће Индустрије

(С обзиром на наше законодавство)

Ту скоро одржао је Централни Одбор Индустријских Корпорација конференцију у Београду, на којој је поред осталих питања претресао и питање о заштити домаће индустрије.

Пратећи ову конференцију по извештајима у дневним листовима, нашао сам, да су поједина питања, а нарочито ово о заштити домаће индустрије, доста површно, у смислу опште државних интереса, продискутована, те сматрам за потребно, да о томе мало детаљније проговорим, како би се меродавни што више заузели за поправку свију оних грешака, које су вршене и које се врше на штету и државе и приватних.

Без сваке је сумње, корисно, да у држави имамо што више индустријских предузећа, а нарочито оних, која прерађују сировину пољопривредну и стварају оне артикле, који