Ekonomist

ни

289

ског уља 1,10 дин; на 1 кг. уља за ложење 0,56 дин, и на 1 кг. уља за мазиво 1,59 дин. :

Према овоме за ту грану прерађивачке индустрије, јер сирове нафте нема у земљи, које су заштићене поменутим законима и ослобођене царине за увоз сироване, плус оних 5—10'', ове две фирме у стању су, да на лицитацијама буду увек повољније од конкуренције са стране, која није са њима у картелу. И као што се из горњих цифара да увидети, држава, окрузи, срезови и општине, као главни потрошачи, великодушно помажу и богате ова страна друштва, плаћајући им не само царину, која често износи и до 50', већ и оних 5—10'' више.

Да је ово верно ево конкретних примера;

29. марта о. г, вршена је лицитација у Мрнарици у Земуну за 40 вагона плинског уља. Наше домаће индустрије понудиле су 1! кг. по 2,53 дин. Страно пак друштво Петрул Букурест понудило је ! кг, по 2,45 са плаћеном царином. Лицитација је обављена и комисија је на основи поменутих з:кона предложила, да се набавка уступи домаћој индустрији, јер је она повољнија (и ако не плаћа царину), као што се види само због оних 5—10% заштите по чл, 140 Закона о Радњама.

Ако претпоставимо, да је наша домаћа индустрија заиста увезла у земљу сировину, (на пример из Румуније, која је најближа, али која је нажалост забранила законом од 1921, 7г, извоз сировине) а. не мешавину петролејских продуката, то јест вршила по постојећим нашим заштитним законима прерађивање а не разделивање, произашло би, да је на овој малој количини само са ове лицитације држава издала домаћој индустрији 440.000 дин, више, но што би за исту количину издала страној индустрији,

Ово је само један мали пример у маси до сад извршених лицитација, који показује, да је до појаве Румунске фирме Петрул Букурест, издавано за целокупну годишњу набавку више но што би се издало поменутој румунској индустрији само у плаћању царине домаћој индустрији и због оних 5 до 10'о око 140,000.000 динара).

Колико би високе цене у овим продуктима држале и дан данас ове наше домаће индустрије и поред толиких повластица и колике би и даље излишне издатке уносила држава у свој годишњи буџет расхода, да се нашим домаћим индустријама ове врсте није појавио при лицитацијама озбиљан конкурент у Румунској фирми Петрул Букурест, — најбоље илуструје овај пример:

11, априла о, г, била је опет лицитација у Мрнарици у

1) Лепа сумица са којом би се могло годишње бар 100 км. жељез, пруге да сагради.

5