Ekonomist

352

Убризгавање опијума —- морфиоманија _—_ представља тежак социјални проблем у Америци. Опасност је у толико већа. што је та страст захватила омладину. А њено ширење по мишљењу њених противника омогућено је кријумчарењем опијума и опојних дрога. Кријумчарење опијума и опојних дрога је последица неспутане производње сировог опијума и неконтролисаног промета његовог као и израђевина израђених од њега. .

Постоји данас у Сједињеним Државама у Америци једна велика Лига за борбу противу злоупотребе опојних дрога (опијума, хашиша и кокаина) која броји преко пеш милиона чланова — махом интелектуалаца. Поред тога обадве политичке странке у Сједињеним Државама и републиканска и демократска имају у својим програмима као засебну тачку сузбијање злоупотребе опојних дрога.

Отште узев Америка је прва устала противу злоупотреба. Колико су њене побуде хумане а колико опет социјалне и политичке, и које од њих држе превагу тешко је рећи. Има кругова (то се дало опазитиу Женеви на [. међународној опијумској конференцији 1924. г. и 1925. г.) који верују да је опијумско питање добило свој међународни хумани облик зато, да би се лакше покрили трење и сукоби између Америке са једне и Енглеске са Јапаном са друге стране и то због политичке превласти над Кином. У ствари изгледа да са међународног гледишта опијумско питање садржи у себи све ове побуде, али да хумани обзири воде ипак прву реч бар што се тиче Америке.

Још пре рата на две међународне конференције у Шангају и у Хагу (1912. г.) претресане су мере за сузбијање злоупотребе са опијумом и осталим опојним производима. Конференција је оставила дубок траг без дубоких последица. Америка, која је у оба случаја била међу иницијаторима чекала је своју прилику. И дочекала је на завршетку Великога Рата. Предселник Вилсон је утицао — и успео — да у уговоре о Миру и у Пакт Лиге Народа уђу и да се прихвате: одредбе којима све сиде потписнице примају на себе обавезу да сузбијају злоупотребе опојних дрога. i

За последњих десет година чињени су покушаји да се то начело спроведе у живот. И ако програм није још остварен мпоге су мере до ситница прегледане, испитане, претражене и начелно прихваћене.