Ekonomist

54

о

4

Опште узев може се рећи да када овај режим ступи на снагу у свима државама света које су признале уговоре о Миру и поштују Пакт Лиге Народа — а то је ствар догледног времена јер се многе велике силе за то упорно залажу — да ћа онда неминовно наступити ове ствари: !). производња ће бити смањена, 2) данашњи прави извозници — странци изгубиће свој значај великих посредника измеђи земаља производње сировог опијума и земаља које опијум прерађују за лекарске и друге научне и хигијенске сврхе, — 3). положај досадашњих извозника — странаца заузеће национални извозници; 4). као трговачки артикал опијум ће изгубити много од своје еластичности коју је стекао и одржао у режиму неспутаваног промета.

Важно је напоменути да су неке државе већ више година увеле систем увозне контроле (Сједињене Државе у Америци) док друге следујући раду Лиге Народа почињу да уводе у живот горе описани поредак. Тако је прошле године Грчка била учинила један потез да забрани уз извоз (јер стварно није произвођач опијума) и транзит опијума преко њене територије. То је изазвало велику забуну међу нашим светом у Ј. Србији.

Какзе последице могу снаћи нашу производњу сировога опијума у Ј. Србији у будућности када нови режим међународне контроле промета буде у потпуности ступио на снагуг

Ha ro питање није лако дати тачан и одређен одго-ор зато што ће број и обим последица зависити од тога у колико поједине државе буду спровеле нови режим у својој средини, у колико буду поштовале обавезе примљене у Лиги Народа а нарочито од тога у колико Лига Нрода буде била у стању да води надзор над извршивањем обавеза.

Једна је ствар ипак јасна. Кријумчарење опијума бе бити ако не онемогућено - онда сведено на мању меру него што је то сада био случај.

Друга ствар која се тиче непосредно наше производње јесте то што ће под новим режимом инострани потрошачи опијума бити принуђени да обилазе солунске посреднике и да се обраћају непосредно на трговце у нашој земљи. Наравно у колико ће то бити случај зависиће највише од тога када ин колико ти потрошачи требају наш опијум, односно опијум