Ekonomist

367 у закону) него о томе ко може бити члан управе. Г. Др. Бајкић је са свим умесно напоменуо, да гувернер треба да испуни три важне особине т. ј. да има ове квалификације: моралне, теоријске (стручне) и пословне, У прве спада; исправност, поштење, правичност, Гувернер мора да буде Катон.

Шо се тиче стручности, на првом месту се-тражи да буде спецпалиста за валутну политику. Пословне способности огледале би се у вештини и искуству да руководи пословима једне емисионе и кредитне установе.

Интересантно је да се о комесару није говорило ништа, а по мом мишљењу и он би имао да испуни све горе побројане услове за гувернера, _ Н. Станаревић.

Монетарна реформа у Пољској 1927. Г.

1. Периода инфлације и реформа 1924. год.

У току првих пет година после васпостављања самосталне Пољске државе целокупно њено финансијко газдинство почивало је искључиво на раду штампарске машине (емисије папирног новца).

Пред почетак 1924, год. државни буџет се рачунао на десетине трилијона пољских марака; само једна трећина истога је имала покрића од прихода; дефицит ед две трећине морао се попуњавати емисијом папирних марака.

У оптицају је била астрономска цифра од 570 трилијона марака; један долар коштао десет милијона марака.

Целокупан индустријски и послован живот земље је био под претњом апсолутне парализе.

Влада Владислава Грабског 1924. год. учинила је први одлучан покушај да се заведе ред у новчаном промету, да се унесе ред у државну привреду и да се постигне равнотежа у буџету,

(Одговарајуће реформе су биле спроведене с ретком енергијом великим патриотским одушевљењем и готовошћу свега станов- · ништва на жртве,

Реформе су допринеле; знатно уређење државног буџета и државног газдинства у опште; стабилизацију марке на висини 1,800.000. — за златни франак; нову монетну јединице »Злот»