Ekonomist

375

низ најјачих светских емисијоних банака отворио је кредит Пољској Банци у суми до 20 мил. долара, ради есконта меница и одржавања девизне готовине у тренутцима највећих одлива из банчиних каса,

Први извештај „саветника“.

На положај >саветника“ је дошао бивши помоћник Министра Финансије С. А. Сједињених Држава Charles Dewey, koja Je у свом првом извештају Пољској Банци о току спровођења стабилизапијоног зајма констатује да је целокупни рад на ре: форми протехао у потпуној сложности са свима детаљима тога акта. У истом извештају подвлачи се, између осталог, парадоксални факт, да Пољска Банка, пошто је колосално повећала своје финансијске ресурсе, наишла је на тешколе у погледу потпуног искоришћавања тих ресурса за трговину, индустрију и пољопривреду, јер новчано тржиште у Пољској не располаже са довољном количином краткорочних меница, док Пољска Банка, према своме Статуту, не сме да есконтира менице са роком дужим од три месеца.

Ова околност чини Пољску Банку мало утицајном између приватних кредитних установа и с тога, њени напори да се снизи есконтна стопа у земљи немају значаја у смислу регулисања тога питања, (Очигледно је, да се интереси и захтеви реалног живота жртвују слову Статута, постројеног на прератним погледима, који не одговарају више потребама савременог обрта.

Морамо са надати, да ће живот победити теорију и богати мираз који је добила Пољска Банка и који тако скупо мора да плати Пољска Држава, продреће у народну привреду осиромашену услед ратова и несређености новчаних прилика у првим моментима историје препоређене Пољске.

Александар Макони