Ekonomist

: | 383

Релативно ситне кауције могу да буду гаранција само у случајевима ситних, свакидашњих мањака новца услед случајних грешака благајника, а никако не у случајевима намерних превара, кад благајник покупи сав новац па се да у бегство. Ca друге пак стране систем кауција не пружа довољно гаранција ни намештенику у погледу сигурности новца, положеног као кауција, у случају слома дотичног приватног предузећа. Пошто систем кауција не може да да задовољавајуће резултате не остаје нам, чини ми се, ништа друго до осигурање од проневера, исто као и против других несрећних случајева, код осигуравајућих друштава или пак оснивања нових институција, на име, удружења намештеника са неограниченим јемством и солидарном одговорношћу чланова, која представљају неку специалну врсту задруга, а која се у руском језику зову »артељи«. Имајући на расположењу оваква удружења, приватне и државне установе, кад им се укаже потреба за благајником или књиговођом, обраћају се директно на артељ, која им шаље квалификованог, спремног радника. У случају проневере, приликом потраживања о попуњавању мањка, послодавац нема посла са дотичним намештеником него директно са самим удружењем.

Постејећа у нашој земљи осигуравајућа друштва не врше осигурања од проневера, не постоје ни артељи. Пошто су се артељи показали као веома ефикасно оруђе у борби против проневера, нека ми буде дозвољено да изнесем у главнијим линијама циљеве и организацију артељи, како су оне постојале у пређашњој пцаристичкој Русији.

У економско-правном погледу артељ јесте на уговору заснован савез равноправних лица, којима је задатак да заједнички постижу привредне циљеве уз заједничко јемство и солидарну одговорност свих чланова савеза, који суделују у радњи лично или лично и материјално, Из ове дефиниције, дакле, произлази: !.) артељ јесте савез који тежи да постигне привредне сврхе, и у томе је његова разлика од свију других савеза — политичких, просветних, духовних; 2.) чланови артеља су равноправни, т. ј. имају једнака права и користи и сносе једнаке обавезе; 3.) чланови савеза носе солидарну одговорност, јамче заједнички, узајамно, т. ј. сваки члан одговара пред трећим лицима за све остале чланове и сви чланови заједно одговарају за сваког члана понаособ; 4. артељ јесте савез