Ekonomist

386 i ==

(Он се бира обично, али не увек, из чланова удружења. Код извесних удружења се тражи, да староста располаже прилично великом имовином, која има да служи као гаранција против евентуалних злоупотреба старосте, а исто тако да се подигне углед артељи према трећим лицима. За свој рад у својству шефа управе староста прима награду, која се састоји у томе, што он добије тантијему при завршетку пословне године, или прима редовну месечну плату, или ужива и једно и друго заједно. Староста се јавља као заступник артељи према трећим лицима. Поред старосте се бирају још друга административна лица, а рокови на које се бирају, веома су различити. Дешава се да се бира доживотни староста. За контролу над радом администрације обично постоји надзорни орган — »контролни савет«.

_- Виша власт у артељи припада артељној скушштини, која има два вида: а) редовна скупштина, која се сазива обично једанпут годишње, решава редовна питања, бира управу и одобрава завршни рачун и буџет за идућу годину, и 6) ванредна скупштина, која узима у претрес и доноси решење по питањима, која нису могла бити унапред предвиђена. Председава скупштинским седницама староста или његов заменик, Присутство на седницама обавезно је за чланове удружења, осим оправданих изостанака, у противном изостанак се кажњава, Решење скупштине обавезно је и дефинитивно за све, а такође и за отсутне чланове, жалбе се не примају. Сваки члан артељи има само један глас, пренос права гласања на другог члана се не допушта.

Прекршај друштвених правила, који угрожава интересима удружења, на пр. неоправдани изостанак или долазак на рад у нетрезвеном стању, кажњава се, и то или новчаном казном до 200 sw, рубаља (око 3.000 динара) или пак у озбиљнијим случајевима прекршај правила има за своју последицу привремено искључење из артељи уз губитак права на плату и друштвену добит на рок до 3 године. Након ове последње казне члан артељи ужива сва права члана тек после једномесечног бесплатног рада. Највиша казна јесте дефинитивно искључење из удружења са или без повраћаја уложног капитала. ;

Заједничко јемство чланова артељи се примењује за нанету штету по грађанском и казненом праву као у случају штете,