Filatelista

чица и напушта своју светску збирку. То се дешава бар у већини случајева. ·

_ Речено је већ, да и такав почетак има свој значај; сваки филателиста тако почиње, а у колико више улази у филателију и У колико све више и више постаје прави филателиста, он сам почиње да сужава то преошширно подручје и обично, поред генералног скупљача неког континента, или групе држава, одлучује се и за неку тематску -збирку: Најпопуларнија од так= вих збирки је збирка авионских марака, па се најчешће и почиње са авионском тематском збирком. Али, за ђака почетвика то ипак није најбоље изабрана тематска збирка.

Филателија, између осталога, има и свој педагошки, поучни и васпитни значај и почетницима у ђачком добу треба дг послужи као допуна, па чак и уџбеник =а лакше савлађивање, боље разумевање и (брже схватање појединих школских предмета. У тим почетничким, и филателистичким и школским данима, филателија се нарочито истиче као врло погодан и користан допунски уџбеник из географије. историје, природописа, књижевности и других ђачких, школских предмета. Да би филателија што боље и потпуније одговорила свом задатку допунског уџбеника, потребно је у том смислу и подесити занимање са филателијом та“ ко, да један занимљиви спорт буде уједно и спорт, који учи.

Генерална збирка врши свој утицај на ђака филателисту, зли општије, истовремено у неколико праваца, тако да не даје темељито знање по једној грани, једном ђачком предмету. Да би се од филателије и то постигло и у том смислу филателија што више искористила, потребно је прибећи тематској збирци, која ће о-

Ал, Ј. Петровић

Светски поштански савез

брађивати само један предмет, а не више њих истовремено. Примера ради поменимо географску тематску збирку. у коју ђак филателиста слаже само оне марке, чији цртеж претставља географску карту неке земље. Таквих марака данас има доста и са њима је обухваћен скоро цео свет. Слажући непрестано и прегледајући своје марке са географским картама, дечаку се за увек урезује у памет не само име државе, континент на коме се она налази, него чак и њен географски облик, а учећи успоредо у школи и остале детаље дотичне земље, чије мапе сваки ден гледа на својим маркама, он стиче једно солидно и темељито знање из тог предмета. Исти је случај посебно са историском, зоолошком, ботаничком темгтском збирком. која обрађује књижевност и уметност. па збирком математичара и физичара, дакле са свим оним тематским збиркама, које имају тесне везе са школским предметима, које ђак у то време учи.

За стручне школе збирке грађевина, мостова, железница, бродова и сл. такође пружају могућност широке примене филателије као помоћног и допунског уме беника.

Коначно, за ђака почетника корисније је скупљање и неколико тематских збирки истовремено, које имају везе са предметима, које он тада учи, него једне популарније, богатије и скупоценије, која је ван тадањег школског делокруга. И још нешто. Тематске збирке редовно обухватају цео свет тако да увек задовоље и ону дечачку знатижељу и маштања 0 далеким крајевима и непознатим земљама. о њиховим становницима, њиховом животињском и биљном царству. Тим 1е већ надокнађена напуштена збирка целога света, која је у првој, почетничкој фази привукла пажњу дечака на себе.

— Прослава његове 75-годишњице —

У мају ове године прослаљена је У Берну у (Швајцарској 75-годишњица по= стојања Светског Поштанског Савеза.

Светски Поштански Савез је једна од најзначајнијих творевина културног света; тако рећи први корак ка стварном зближавању народа. Писма везују човека са · човеком; поште преносе сва писана дела између људи“и народа; Светски !16=

штански Савез, везујући државе и народе, све више ствара и утврђује међусобно поверење и зближавање међу народима. Колосалан успех и велике користи од рада Светског Поштанског Савеза били су оправдан разлог за прославу овог значајног догађаја у целоме свету. Нижу се издања за издањима марака, све лепших