Filatelista

0 СРПСКИМ МАРКАМА 38 НОВИНЕ

Наставак са 150 стране)

Напред је већ поменуто да су марке штампане у књиготиску, са клишејима од олова, који су били примитивно и лоше израђени. Ради тога цртеж је код појединих марака нејасан и марке показују извесне типичне разлике. Има писаца, као Де Смет, који налази да видљиве карактеристичне (ознаке има свака мар= ка у табаку. У поменутој студији о маркама кнежевине Србије Де Смет бележи ове разлике код марака од ! паре:

Прва марка: тачка испод пифре у левом доњем углу.

Друга марка: унутрашњи вертикални десни оквир преломљен је у висини шесте хоризонталне цртице. ?

Трећа марка: леви горњи угао затупљен. Четврта марка: дебља линија слољног оквира на десној страни потпуно је неравна; нема унутрашње десне линије, а круг не додирује.

Пета марка: линије оквира прекинуте у горњем десном углу, у висини од MM.

Шеста марка: лева линија оквира широка је 2 мм.

Седма марка: две линије у слову „1 у речи „ПАРА" спојене су једном криBOM линијом; цртице између бројке 1 и слова. Л постоји мала цртица.

Осма марка има две тачке у боји у левом горњем углу.

Девета марка: две вертикалне линије оквира спојене су на месту, где се додирују са кругом џи праве малу мрљу. У горњем десном углу недостају многе XOризонталне цртице.

Десета марка има малу мрљу у боји на горњем делу слова А у речи ПАРА. Код већине белих тачкица, перли, које формирају круг, постоје у средини (060 јене мрље, нарочито у доњем делу круга,

Једанаеста марка: цртице основе врло су јасне, целе и додирују свуда круг.

Дванаеста марка: унутрашња линија оквира, која је приметна, са свију страна, има три прекида у горњем вертикашном десном углу.

По Де Смету 'најупадљивије карактеристичне особине су код треће марке затупљен леви |угао; код пете — прекид у оквиру и код десете, перле, које окружуду круг са грбом, имају обојене тач= кице у средини. Хоризонталне линије у основи су тачкасте код 1. 3, 10 и 12 марке; међутим, ове линије су равне код

7 У >

осталих тј. код 2,4,5,6, 7,8, 9 и 11 мар- · ке. Де Смет напомиње да се ове каргктеристичне особине често врло тешко примећавају код треће накладе ове марке, свакако услед излизаности клишеја и Ррђавог штампања.

Код марке од 2 паре Де Смет разликује ове типичне особине: i

1 марка: тачка између слова Ши 1. у речи ПОШТА; доњи десни угао је сломљен. Бројка 2 у десном углу свјојим доњим делом додирује оквир.

2 марка: слова Пи О у речи ПОШТА спојена су једном цртицом; недостаје црта у брофци 2.

4 марка: слова С и П у натпису К. С. ПОШТА додирују горњу |оквирну линију Слово ШШ је затворено у горњем делу и

- изгледа као положена осмица.

5 марка: горњи леви угао погнут (е на доле,

6 марка: обојене тачкице у средиштима перлица (као код 10 марке од 1 по ре); мала тачка испод слова П у речи ПОШТА.

7 марка: доњи десни угао је 'неправилан џи затуласт. Хоризонтална линија испод марке која одваја редове мараке, прекинута је испод слова Е у речи

ПАРЕ.

8 марка има. прелом оквира у горњем левом углу.

Код 9 марке недостаје једна перла

(бела тачкица) у доњем десном углу круга, Десна страна слова А у речи ПОШТА дужа је од њене леве стране.

10 марка: у речи ПОШТА два десна крака слова ЈШ спојена су, а круг од тачкица испод слова О има задебљање.

11 марка: доњи делови слова Пи А у речи ПАРА спојени су једном обоје“ ном мрљом или пртицом.

12 марка: две линије круга спајају се у чине компактну црту испод слова О у речи ПОШТА; извесан број перлица, доњег полукруга, имају обојене мрље.

Најупадљивија разлика је код шесте марке: обојене тачкице у перлама, и код осме — прелом у горњем левом углу. Хоризонантне линије основе тачкасте су код 1,2, 6,8, 9 и 12, а целе код 3:45, 7, 10. и 11 марке у табаку.

Дероко међутим у својој поменутој студији разликује по осам типичних особина у табаку код марака обеју вредности, Код марака од ! паре он помиње, У главном, одобине које наводи и Де Смет.