Filatelista

ФНРЈ југословенска застава са црвеном |

звездом, симболом братства и јединства пет наших народа, која све истинске ју= гословенске патриоте позива да мирно и езајзисни од економских завојевача из-

грађују аоцијализам и тако докажу целом

"свету, да смо способни да самогтално жиBHMO, па и да дајемо пример, како. се живи у земљи, коју сваки њен грађанин воли. | Е

А сада је шест година од дана, када __је Београд ослобођен од дана када га је напустио непријатељ, пошто га је претходно поробио, попалив и порушио. Наш лепи Београд изгледао је као нека лешина.

Изгледало 'je да ће требати много времена, да се он оживи. Међутим, Београђани су одмах прионули (на посао и већ после годину дана постигли су велике успехе на рашчишћавању рушевина и обнови града, дотерујући га и лепшавајући, бришући трагове „културних варвара са Запада.

С. Остојић

· После годину дана прослављена је го-

" дишњица Ослобођења _Беотрада, а Мини= старство пошта овековечило је ту пројелаву издањем једне марке, на којој је симболично приказало, раскинутим ланцима, =— крај ропства, весником — велику победу, а развијеним заставама окићеним ловоровим венцем = извојевану слободу. Данас, после шест година од Ослобо-

_Бења, ми видимо Београд обновљен и из-

грађен, са много нових великих зграда. за културне и станбене потребе, са новим културним домовима, школама, о6новљеним улицама, са новим превозним средствима, са дечијим вртићима, јаслима и др.

У обнављању И изграђивању Београда учествовали су и учествују хиљаде и хиљаде грађана Београда, _ добровољно радећи и такмичећи се ко ће бољеси више учинити да са Београда збрише елику лешине и да од њега опет створи најлепши ши највећи град наше Отапбине, престоницу Федеративне Народне Ба лике Југославије.

О СРПСКИМ МАРКАМА ЗА НОВИНЕ

(Наставак са 280 стране)

С обзиром на чињеницу да су и код овога издања клишеји били израђени од мешавине олава, да су се приликом репродукције са матрице догађала разна оштећења појединих примерака клишеја, да је чак и матрица била делимично оштећена, да су се током штампања неки клишеји више оштетили од других отисци многих марака у табску показују разне особености и недостатке.

Те особености или су типичне, што значи да се понављају,. или се јављају само код појединих примерска, Тако код вредности од ! паре типично је да свака марка у табаку има оштећену и прекинуту горњу оквирну линију правоугаонјог поља са ознаком вредности на левој страни. Осим тога та је љинија прекинута и на другим местима и то код доњег десног угла код 15, 26, 30, 39 и 49, или са десне окомите стране код 16, 31 и 42 марке у табаку.

По Дероку свака трећа марка, осим тога, има на левој страни медаљона са ликом прошаране и деформисане оквирне

тачкице, — перле. У самом медаљону, испред кнежевог лика, постоји неколико белих окомитих цртица, вероватно огреботина плоче. Четврта марка иза речи упара" има једну водоравну црту са тачком над њом. Код 22 марке бројка „I” у горњем десном квадратићу оштећена je M замрљана. Код 23 марке постоји иста типична особеност као и код 4: марке. Осим тога, Мод ове марке спољна оквирна линија прекинута је у десном доњем углу испод бројке „1“ у квадратићу. Кол 24 марке слово „А на крају речи „ПАРА" нема врха а у медаљону постоји полукружна бела црта испред кнежевог носа, 39 марка има у медаљону; на левој страни, једну косу танку црту. Код 41 марке, у десном крају правоугаоника ica ознаком вредности, постоје две ређе једна тачка са једном малом цртом, док 44 марка има у медаљону, на левој страни; у висини кнежевог ока, једну дебљу и неколико танких црта, опгреботина плоче. Строго узев, осим поменутих, код сваке марке постоје извесне особености ти недостаци којих нема код других приме