Filatelista

ОРГАН САВЕЗА ФИЛ

To, Тр

_Ч АИ јануар 1951 ТАТЕЛИСТА СРБИЈЕ » БЕОГРАД _

ЕНЕН ЕПА ЕН ВЕНА ЕНЕН

На пољешку шреће (дине

Завршили сма и другу годину нашег ФИЛАТЕЛИСТЕ, гласила Савеза Филателиста Србије.

Преко 3.300 чланова Савеза, преко 40 подружница, око 40 сарадника, лист је штампан у 2.000 бројева, од којих је продавано око 1.600. — Ето, то је у неколико цифара и неколико речи биланс — слика стања јединог часописа српских филателиста! a

Шта се види из ових бројеваг Половина чланова не чита ни то једино филателигтичко штиво на српском језику, а на листу сарађује само врло мали број чланова Савеза Филателиста Србије. — А тако много има да се ради на листу! Да се пишу стручни чланци и извештаји о филателистичком животу код нас — у Савезу и по подружницама — и о раду на пољу филателије; да се прати наша и страна. стручна штампа, да се из ње дају изводи за наше читаоце; да се прикупља материјал историски и др. о развитку филетелије код нас; да се прикупља и доставља све што се тиче наших ' марака, целина и жигова; да се пропагира филателија и са њом развитак и постигнућа наше отаџбине; да се упућују нови и млади филателисти да иду правилним путем, да из филателије црпе и душевне хране и корисне равоноде; да се гаји дружељубље; да се гаји братство и јединство Hal рода Јупославије.

Како је широко поље нашег рада! Како је велики број чланова нашег Савеза! — А како је мали број оних који се интересују за лист!»

Тридестина наших чланова и неколико наших пријатеља из других брзтеких савеза трудили су се да даду шта бољи лист, а три хиљаде чланова Савеза нису хтели ви прстом да мрдну у корист свога листа. а још добра половина њих чак и не узима лист у руке, Ти нису свесни ни значаја филателије, нити користи од стручног штива; њима то није јасно, јер нису ни постали чланови зато што их интересује филателија, већ их интересује марка само као роба.

Наша стручна књижевност своди се данас на Приручник Х. Ф. Савеза и на три листа, органа српског, хрватског и словеначког савеза. То је све што имамо у Југославији! А шта ми, Срби, имамо Само-нашег ФИЛАТЕЛИСТУ!

Па зар не може рећи да су филателисте они, који немају воље ни њега да узму у руке, За њих се не може рећи да им стоји на путу немогућност плаћања. Савез се труди да даје лист по најнижој могућој цени. А онај који даје и десетине пута веће суме за марке, може одвојити и две стотине динара годишње за лист дакле, то неће бити разлог, већ је нешто друго. Њима чије јасна важност једног стручног листа; занети другим намерама њима и не пала на памет да је лист душа филателистичког покрета, да је он наша слика. Без те душе не може филателија живети и постојати. Не радећи са њиме и на њему искрено и предано филателиста даје о себи недовољно јасну слику.

Ми — редакциони одбор — трудили смо се да изнесемо пред читаоце све оно

Срећну Нову 1951 годину жели свима својим читаоцима

Уреднишш во »ФИЛАТЕЛИСТЕ« ·