Filatelista

белих тачкица, колико их је код оригиналних примерака. У 'натпису „К. СРБСКА ПОШТА“ слова су друкчијег облика него код оригинала; нарочито се то примећује код слова „Б“, код крга је савијени доњи део мањи-и слова „К“, код кога је доњи десни крак продужен. Осим тога код: ! паре бројка „!“ у ознаци вредности краћа је и дебља него код оригинала (ел. ! а). Код примерака од 2 паре бројка „2“, у ознаци вредности, има доњу 80доравну црту више издужену.

Од фалсификата нашег порекла најраспрострањеније су „имитације“, које је у каменотиску израдио извесни ·београцски литограф. Како је цртеж пренет фотоли-тографксим путем, марке су по цртежу врло сличне оригиналима У главном и оне се разликују од оригинала по нејааној штампи, тањем папиру и неподеше-

Ing. AL, J. PETROVIĆ

SRPSINE

Сл, 4

Марке са ликом кнеза Михаила и поред многих недостатака, спадају у лепше српске поштанске марке. Приликом оцене њихове лепоте и изгледа не смемо сметнути с ума да је од њиховог пуштања у промет. протекло више од 80 година и да с тога припадају маркаме „старе класике“. С обзиром на начин штампања и употребљен материјал, оне пружају обилно поље рада за специјалне сакупљаче.

На. жалост, врло се ретко виђају добро очувани примерци ових марака. Ово нарочито важи за незупчане марке другог штампања, код којих оне од 1 паре спадају међу најређе српске поштанске марке.

Марке са ликом кнеза Михаила биле су у течају од 1410-1867 до 30-М1-1869 по старом календару.

== = сарај ==

ОР1ЗМЕ КАНТЕ

(Nastavak sa str. 349)

U 1884 godini pojavilo se ioš jedno noVO, Šesto izdanie prostih Rarata za тедиnarodni saobraćai, kod kojih ie vrednosna oznaka sa, crtežem kao kod napred opisanih prostih poštanskih karata za unutrašnji saobraćai, samo u bolioi izradi (kao Rod petog izdanja). Broike »10« vrednosne oznake su tanke. Grb је sličan onome od karata za unutrašnji saobraćaj; otštampan' je na levoj

strani karte u visini vrednosne oznake, Naitpisi su u tri prava reda, ali u sitnijim 510vima. Napomena od dva reda u dnu karte ista je kao kod trećeg izdanja ovih karata, bez reči »este. — Зато ie okvir izrađen u kamenotisku, ostali tekst u Rknjigotisku, na tankom žućkastom Kkartonu.

EO Rn