Filatelista

дира ин ва

из САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ

ОБРАЗОВАЊЕ СРЕДИШТА ЗА ИСПИТИВАЊЕ МАРАКА у

Управни одбор СФС на својој седници од 23 јануара 1951. донео је одлуку да образује средиште за испитивање оригиналности _ поштанских марака у оквиру СФС и издавање потврда (атеста) о резултату испитивања.

Моменти који су руководили Управни одбор Савеза да се образује такво средиште су следећи:

Један број наших чланова, старих филателиста, се већ десетине година баве филателијом и имају богато искуство уопште на пољу филателије — а неки имају богато искуство нарочито на неким подручјима — па би могли нашим многим толико неупућеним филателистима помоћи у сакупљању исправних и оригиналних класичних и новијих марака. Обраћањем средишту за: испитивање марака наши филателисти ће бити заштићени од необично честих случајева, када купују, мењају или набављају на друге начине поједине поштанске марке од несавесних сакупљача, који им уруче, користећи њихово непознавање марака, често пута одличне, а каткада и веома лоше фалсификате, које такви филателисти затим у својим збиркама свесрдно чувају. Ретко се деси случај да ове неупућене филателисте неко благовремено упути добрим саветима и стручним мишљењем. Исто тако је велика грешка, да се веома мали број филателиста разуме у данас веома компликоване начине репаратуре марака, накнадног гумирања, зупчања и других коректура, па купују овакве марке у пуној вредности од опет несавесних сакупљача или можда од сасвим исправних филателиста, који без да о томе имају сами знања, мењају или продају сасвим слабе — тзв. „улепшане“ комаде од по који пут веома ретких марака, по пуној вредности.

Све ове, а и друге околности негативно утичу на филателију, јер временом, када се открију ове крупне грешке, преваре и несавесна дела, разочарају филателисте, и филателија често губи због тога велики број интересената, па често пута и доста упућене филателисте.

Да би се избегли такви случајеви Управни одбор је донео одлуку да образује средиште и да својим члановима пружи могућности да се њиме користе. У ту сврху је на истој седници примљен и Правилник о начину испитивања оригиналности поштанских марака и издавање потврда (атеста)ј о резултату испитивања, који се има отштампати у органу Савеза „Филателисти“, ради тога да се чланство упозна са условима испитивања.

На истој седници донета је одлука о именовању друга инж, Вернера Мирка за

стручњака-испитивача поштанских марака за подручја, која су наведена у решењу, које се штампа у овом броју.

Из горе изложеног види се да се филателисти могу одмах користити својим средиштем за испитивање марака при Савезу филателиста Србије и то на начин како је прописано у Правилнику.

ИМЕНОВАЊЕ Инж. МИРКА ВЕРНЕРА ЗА СТРУЧЊАКА-ИСПИТИВАЧА МАРАКА

На основу Правилника о начину испитивања оригиналности поштанских марака и издавања потврда (атеста) о резултату испитивања — чл. 2 и 13 — Управни одбор Савеза Филателиста Србије доноси следеће РЕШЕЊЕ

Друг инж. Мирко Вернер из Новог Сада именује се за стручњака-испитивача поштанских марака следећих подручја:

1) Србије од 1866 до 1918 год. као и сва привремена издања: Српска пошта на Крфу, издања команде српске војске у Барањи 1919 г., Темишвару, Банату и Бачкој 1919 г. итд.

2) Црне Горе закључно са 1918 годином.

3) Босне и Херцеговине, закључно са 1918 годином.

4) Југославије од 1918. г. до данас, где се узимају у обзир сви познати специјалитети и варијанте, сва издања Словеније (боје, хартије, зупчања, разна издања итд.).

5) Мађарске од 1871 г. до данас, где се узимају у обзир сви и најмањи специјалитети, сем окупационих издања после Првог светског рата.

6) Аустрије од 1850 г. до данас, узимајући у обзир све познате специјалитете.

7) Немачке све до 1941 г. осим издања после Првог светског рата (поратна издања до 1918).

8) Немачких државица: Баварске, дена, Хановера, Пруске, Саксоније, темберга и Турн-Таксиса,

9) Царске Русије и сва издања Русије на Блиском Истоку, као и Совјетске Русије. Мирко Вернер дужан је да се строго придржава горе поменутог Правилника.

БаВир- Ово решење важи до опозива.

Решењем у препису известити: Мирка Вернера у Новом Саду, све подружнице на територији СФС, Редакциони одбор „Филателисте“ и Секретаријат СФС.

Решено дана 23. јануара 1951 год.

Секретар (M. T1.) Претседник: Јован Јојкић, с. р. Михајло Јањић, с, р.