Filatelista

прстенастом површином; у мостићу је; као и раније, био датум, а около у прстену име места и друге ознаке. Сегментне површине код прстенастих жигова, изнад и испод датума, или су остајале празне или испуњаване разним знацима или шарама (украсима) или шрафиране.

оге ОУ пити

ја о —______-н

|5W.89 |

у y ORO

Нарочито је у честој употреби округао жиг „швајцарског типа“, код кога је датум у средини жига у једном правоугаоном оквирићу; остало је све као код других једнокружних и прстенастих жигова. Ређе су натписи у редовима“ паралелним са датумом.

У жиговима покретних — амбулантних пошта место имена стављани су називи пруга, на којима је дотично саобраћајно средство саобраћало, а на железницама број те пруге, на бродовима име брода. На упутничким жиговима увек је означена њихова намена и име места.

За натписе су употребљаване разне врсте слова, но најчешће антиква и гротеск, ређе других врста, нарочито писана и цртана. Према главној сврси жига било је потребно да његов отисак буде такав, да се не може никаквим средствима (хемиским или механичким) са марке отклонити, а да на њој не остави никаква трага; затим треба да буде јасан — читак, да се може прочитати име места и датум.

Према томе задатку справљане су и боје за жигосање. Оне су наношене на жигове са јастучића натопљених прописаном бојом. Да би се задовољили сви услови, јастучиће не треба јако натапати бојом, те да се са жигом дају замрљани отисци, — нити да буду сузу те да отисци буду сувише бледи.

Боје су различите и према хемиском саставу и врсти боје. Најчешће се узима црна боја, али се употребљавају и друге: љубичаста, зелена, плава, црвена и др.

Ручни поштански жигови су израђивани најчешће од метала, а има их од каучука и од дрвета. Ови последњи су или без датума или са непроменљивим датумом.

Жигова има исправно употребљених, услужних, накнадно употребљених, лажних и др.

Исправни, у филателистичком смислу, су жигови, који су употребљавани на поштама за време, док су биле у течају марке, које су њима поништаване или док нису званично повучени из употребе, или, на предфилателистичким писмима, у времену када је писмо писано (што се види из садржине писма).

О услужним, накнадно употребљеним, лажним и др. жиговима било је речи у чланку о поништавању марака, објављеном у бр. 2 „Филателисте“ за ову годину. У томе чланку речено је и какав треба да буде жиг, који задовољава све захтеве заинтересованих филателиста.

Скупљачи и испитивачи жигова обраћају пажњу не само на слику жига и на натпис на њему, већ и на величину како целог жига, тако и његових појединих саставних делова, на боју жига, а у извесним случајевима и на њен хемиски састав; мора се пазити и на време употребе жига, с обзиром на време течаја поштанских вредносница поништених тим жигом.

ВЕАМ. МОМАКОМ!С

Naše koverte za vazdušnu poštu

Sakupljanje celina poslalo je u poslednje vreme veoma popularno među našim sakupljačima maraka. Naša sfiručna literatura posvelila је celinama dosla pažnje, fako da su danas naši sakupljači celina uvek o njima obavešfeni.

U sakupljanju ove grupe celina, koja se krstila u našoj ferminologiji kao »avionske« комене, пе vidimo nikakve sisfemafske obrade. Sva se obavešlenja u našoj O O štampi svode na regisfrovanje novilela ı ı specijalifefa, kojih iz dana u dan imamo sve Vi-

75