Filatelista

А“

112/5, али су рупице знатно мање од оритинала. — Зупчани комади скоро без разлике долазе у промет жигосани лажним жигом „БЕОГРАД“ (сл. 10).

"Ш. фалсификат —- је онај описан под ТУ. фалсификатом вредноте од 3 динара, = потиче од швајцарског фалсификатора хрурнијеа. Типичне карактеристике нећу понављати, јер сам их описао код вредноте од 3 динара. — Боја фалсификата је светло љубичаста са јоргованастим тоном, жоји код оригинала уопште није познат. Хартија, гумирање и остала особине су описане код вредноте од 3 дин (сл. 11).

Од истог фалсификатора постоји и „и"митација“ марке од !,— динар из ове серије — са истим типичним особинама, које смо описали код вреднота од 3 и 5 динара.

57. У. 5ТОЈМС

Rastavljanje maraka

Mnoge marke slovenačkog izdanja, kao i poslednjeg izdanja Srbije, i u opšte mnoge druge marke zupčane su loše, fako da zumbe nisu izbacile perforacione kružiće, nego su samo probile hartiju. Uzrok ovome је, 310 su zumbe bile istupljene, fe nisu mogle da proseku harhHju, nego su je probušile.

Kod fih maraka, naročilo kod neupolrebljenih, na poleđini vidimo gruba Ispupčenja islisnufe hartije sa — obično — nepravilnim rupicama. Zbog foga se za ovu vrslu zupčanja kaže kao da je iglom probodena.

Katalog Mihel ovu vrsfu zupčanja naziva »nadelsfichartige Zahnung« |I spominje ga kod marke Srbije br. 159. '

Međutim, već pre 15—20 godina zapazio sam da ima dve vrsfe ovakog zupčanja.

__- из описаних видимо да је потребно да и наши напреднији сакупљачи, који располажу са доста искуства на пољу филателије, обрате много пажње код набављања марака овог.издања, јер су фалсификати често ванредно добро успели, те се једва разликују од оригинала, нарочито у случајевима, где су фалсификатори радили уз помоћ оригиналних клишеја.

Сматрам да је још потребно напоменути, да се нарочито у кругу специјалних са- · купљача сусрећемо са доста незупчаних комада, који потичу из недовршених остатака некадашњег депоа марака, а које су из Ниша развлачене. — Ове се незупчане марке на први поглед разликују од фалсификата, јер им је слика јасна, оштра, а боје чисте.

iglastim probodom

Jedno je nesumnjivo naslalo od istupljenih zumbi. Za ovu vrslu zupčanja klasičan je primer mali fabak od 10 komada maraka slovenačkog porlo izdanja od 20 vinara. Ма desnoj strani | gornji i donji red zupčanja je sa polpuno isečenim i islisnufim perforacionim kružićima, a na levoj strani su samo

probušene rupice; kod nekih je зато паprsla hartija na vrhu Ispupčenja, a Ima 2—3 kod kojih je samo ispupčena harlija (sl. 1) isto onako, kao kod drugog slepog zupčanja na paru maraka od 5 vinara istog izdanja (sl. 2).

Kad ovo zupčanje гагтоћ то за Пса тагke, lu ćemo primeliti poipuno pravilne kružiće redovne zumbe. Kod nekih rupica jasno se vidi da je zumba delomično zasekla harliju. 11