Filatelista

_ Puštanjem u tečaj novih maraka za a\ sku poštu ranije ofštampane marke ne pub prodajnu i frankaiurnu vrednost, a sve su pošte dužne da prvenstveno njih ulroše.

| _PUŠTANJE U TEČAJ MRRHE I BLOKA

ZA AVIONSKU POSTU POVODOM ZEMALJSKE FILBATELISTIČHKE IZLOŽBE U ZAGREBU

Po rešenju Ministra pošta FNRJ Br. 6210 od 6 aprila 1951 god. na dan 16 juna 1051

g., povodom održavanja lilatvlističke 1210žbe u Zagrebu, pusliće se u 'cčaj marka ı filatelistički blok za avionsku poštu:

1) marka za avionsku poštu od 6 din. iz redovnog izdanja maraka za avionsku poštu sa slikom Moslara, u zelomoj boji;

2) filatelistički blok koji sadrži marku za aviorsku poštu iz redovnog izdanja od 100 din.. sa slikom Beograda, u smede-crvenoj bcji. Ispod marke stoji olštampano »ZEFIZ 1951« — što pretstavlja skraćenicu od «Zemaljska PFilatelistička Izložba Zagreb 10951«.

Ova marka i blok prodavaće se jedino na poštanskom šalteru PFilatelističke izložbe u Zagrebu u vremenu od 16 do 25 juna, a za irankiranjoe poštanskih pošiljaka važiće neo= graničeno мгете.

MRLJA OD RAZLIVENE BOJE PREKO ОКА

Mile Popović iz Pančeva pokazao nam Je marku od 2 din. zelenu sa pretiskom FNR JUGOSLRVIJA, na kojoj se zelena boja razlila sve do oka sa desne strane Maršalovog lica.

iile Popović iz Pančeva prikazuje jedar vertikalni par maraka od 10 din. iz nove serije redovnih Iranko maraka sa negalvninr otiskom na poleđini. Marke su iz krajnjeg voriikalnog reda, iz prvog i drugog horizontalnog reda — na 10. i 20 mestu. 10. marka ima skoro ceo olisak, dok 20. marka jedan manji irougli d

PRSTENRSTA МЕЈЈА МА РОКТОМАКС] M. Popović iz Pančeva prikazao nam је jednu porto-marku od 2 din. plavu (br. 25

po »Jugolilateliji«), na kojoj se pored leve vrednosti oznake sa njene desne strane nalazi mala prstenasta bela mrlja (u obliku slova O) pročnika nešto većeg od 1 m. m.

DELOM NEZUPČANE MRRKE OD i6 DINARRB IZ PARTIZANSKE SERIJE

U »Filatelisti« br. 3 iz 1950. godine, na str. 67 prikazane su u članku M. Vernera

154