Filatelista

ЏИ а a a O a O O e

адресе примаоца. За препоруке у земљи дофранкиравање ће се вршити пригодним маркама Освободилне фронте. а цена та кове препоруке износи Динара 21.— или 31—— према томе дали се ради о једном или више коверата.

Исто тако вршиће се и слање пригодних коверата за иностранстране партнере, који ће бити франкирани марком „27 март“ и дофранкирани маркама „Освободилне фронте“ и авионским до франкатурне врелнасти. За иностране препоруке продајна цена пригодног коверта износи динара 25.— За овакове пошиљке потребно је најкасније до 23 маја 0о-г. доставити списак који треба да садржи адресе пошилљаоца и адресе примајопа. Напомињемо

А

ла цена од динара 20— одговара поруџбини само једне коверте. Ако неки од. чланова жела већи број, за сваки даљи комал наплаћује се по динара 10— више.

Чист приход изложбе намењен је 38 приређивање изложбе и смотри марака на територији СФС-а и подизање друштвеног дома у Београду.

Подружнице СФС-а треба да доставе своја требовања, најкасније до 23 маја 0г. и изврше уплату у корист нашег текућег рачуна код Народне банке 103-9538119 или у готову на нашој благајни са назнаком сврхе уплате.

(Обзиром на малу накладу марака „27 март“ извршићемо само налоге који нам стигну ло 28 маја ог.

НОВА КОВЕРТА ЗА ВАЗДУШНУ ПОШТУ .

На основу објављеног решења |Министарства пошта Бр. 26.776/50 од 30 POCI} 1950 (В. Бр. 2, стр. 55 нашег листа) унео је Бран. Новаковић у свој чланак „Наше коверте за ваздушну пошту“ под Шо коверте са сликом Триглава — у припреми (Филателиста“ бр. 3, стр. 77). Међутим, баш тих дана, када је Новаковић писао 0 коверти у припреми, она је била пуштена у течај.

OON

==

ПЛАВА.

коверте; само је измењена слика вредно“ сне ознаке: сада има слику Триглава У црвеној боји; облик и величина слике као и код раније коверте.

ДОПИСНИЦА СА ДВОСТРУКИМ ПРЕТИСКОМ НОВЕ ВРЕДНОСТИ

Ј. Ердељи из Сенте послао је један отсечак од провизорне дописнице са сликом Маршала Тита, на којој је љубичагуменим жигом двоструко пони–

стим

ЈЕ РЕДЕНЕТИКЕ JUGOSLAVIJA MB II ii

зо ша.

Нова коверта је у свему иста као H претходна, описана у напред поменутом чланку под Ш 3, дакле, исте величине, облика, боје и распореда адресних линија на страни за адресу и без икаквог натписа, (речи „5ајје:“) на задњој страни

штена «стара вредност (5 дин.) и означена. нова вредност (1.50. дин.). — 'Ова је карта била пуштена у течај 30 XII 1946 (B. „Специјални каталог марака Ф. Н. Р Југославије“: Издања савезне поштанске управе бр. 21).

157