Filatelista

јалног КЕН а вредносница дотичне државе. Као што се при скупљању марака не може обележити тачна граница појединих филателистичких подручја, тако се не могу одредити ни тачне границе специјалних каталога. То све зависи од нахођења писца или издавачке фирме, као што при скупзвању величина подручја зависи од воље и _ материјалне могућносте скупљачеве. На самем секупљачу је да се користи у главном каталогом, а даље специјализирање — специјално проучавање и уређење збирке да врши по приручнику или по свом нахођењу и могућности.

Каталога има на свима језицима у већем или мањем обиму. Сваки филателиста мора да има каталог за оно подручје, којим се занима. И ми имамо „Каталог марака југословенских земаља“, који је издала .„Југофилателија“.

Све што је потребно специјалисти за једно подручје да зна: постанак и развитак поште. поштанских врелносница, жигова и т. д. налази се обрађено у приручвику. У приручнику, дакле, не наводе се као у каталогу само вредноснице и њихове важније подврсте са осталим потребним подацима за распознавање, сређивање и процењивање, већ се у њему говори и о постанку свих вредносница до најситнијих детаља, о пробним отисцима, о свима разликама, које се јављају код папира зупчања, боје, лепка, о типичним одступањима, па и важнијим случајевима особеностима у цртежима и у тиску, о величини издања, начину употребе и распродаје, о поступку са преосталима, о времену трајања важности, о фалсификатима дотичних вредносница, па сем тога и о поштанским установама у дотичној земљи, о њиховом историском развитку, о жиговима које су оне употребљавале за поништавање и т. д. Приручници се' раде обично за поједине земље; ређе за цео свет (Колов приручНик). И ми имамо свој добар приручник, који издаје Савез филателиста Хрватске под именом „Приручник марака југословенских земаља“. До сада је издато осам свезака:

1. Босна и Херцеговина,

Il. Bocna mw Херцеговина после ослобођења и издања за Хрватску !. део.

11. Издања за Хрватску П. део, Међумурје и Прекомурје.

ТУ. Словенија 1. део.

У. Словенија Џ. део.

МЕ. Словенија Ш. део,

МЕ. Словенија ТУ. део. МЕШ. Заједничка издања старе Југосла= вије (1921—1941) [ део.

У припреми су даље свеске, које ће обухватити сва издања, која су угледала свет на тлу данашње Југославије.

Уређење каталога није код свих издава– ча исто. Разликују се по сврставању поје– диних земаља, као и појединих издања у извесним земљама. Ред издања није у сви– ма каталозима исти, те су редни бројеви марака различни. Разни каталози различи– то одељују разне врсте марака; н. пр. једни издвајају у посебне одељке марке з= ваздушну пошту, док их други стављају заједно са редовним франко- маркама. Из неких каталога избачена су поједина издања, док су- у другима уведена као редовна; у овоме се већином одржава MaTeријална, _ шпекулативна заинтересованост.

Те разлике у каталозима јако отежавају рад филателистима, јер једни раде са једним, други са другим каталогом, који се међу собом не слажу, те се размена т купо-продаја врше са тешкоћама. Потребе унификације каталога је врло велика: на пропагирању изједначења каталога радисе већ доста давно, али без успеха. Посебни интереси издавача не могу се сложити и тешко да ће икада доћи до уједначења општих каталога великих трговина у великим државама. Свакако да рад на изјелначењу каталога треба да буде дужност међународне филателистичке организеције Е. 1. Р. Поред изједначења редних бројева марака, треба настати да се из њих избаце сва спекулативна, лажна и томе слична издања и да се на тај начин филателисте обезбеде од штета проузрокованих куповином таких издања, која после извесног времена сами издавачи тих каталога избацују, а то обично онда, кад растуре та издања међу филателисте. У уређивању каталога треба да суделују врховне филате– листичке организације појединих земаља (свака за своју земљу), а не да то раде сами издавачи или од њих ангажовани поје-

динци, који увек спроводе само своје личне интересе. И здавачким фирмама треба свакако да остане одређивање цена. Тек

тако израђен каталог може корисно послужити филателистима и само би се такав каталог онда фаворизирао међу филателистима. s

На крају да напоменемо једну корисну ствар филателистима! У сваком каталогу у уводу израђени су упути, које треба пре употребе добро проучити ради лакшег руковања њиме.

214