Filatelista

ваца; па не само да ћете моћи набавити новитете, него поред тога можете имати и већу количину савезних срећака. Њима ћете помоћи акцију Савеза, а осим тога можете добити и на лутрији. Шта више, у срећном случају може вам која срећка извући и саму комплетну ВУЈА збирку...“

Наш хумориста је нагло ућутао, потапшао ме по рамену, запалио цигарету и

Павле Ладањи

удаљио се. А ја нисам знао шта и како да радим!... Жалим што између моје филателистичке страсти и мога новчаника нема довољно сагласности и, по свим предзнацима, за набавку ових новитета мораћу тражити новчану помоћ од Савеза... или од људи добра срца!

А, при поласку, пронесе се глас да за изложбе нема повластице у вожњи!

Филателија у Израелу

(Допис из Тел-Авива)

Израел је млада држава, која постоји само три године. Њено подручје је све до 1918 године било саставни део турског царства. После тога је,-по мандату Друштва Народа, власт прешла у руке Енглеза. По престанку мандата, 1948 године, Енглези су повукли своју војску и своје чиновништво из земље, пошто је одлуком Уједињених Нација Палестина подељена на две државе, на Трансјорданију и на Израел.

За време енглеског мандата постојало је у Израелу неколико филателистичких клубова, али са малобројним чланством, пошто су Енглези били против сваке организације, сматрајући да се у сваком удружењу чланови и политички организују и раде против интереса Енглеза. Емисиони програм је био такође врло слаб, те је тако за време од 28 година било издато свега 10 серија.

Кад се створила држава Израел, почело се радити и на организовању свих филателиста; има пет клубова са подружницама у неким мањим градовима — око 2.500: чланова. Осим тога има на хиљаде неорганизбваних скупљача. Скоро сва младеж скупља марке и то врло озбиљно. Постоји и клуб трговаца марака, који, заједно са другим клубовима, приређује сваког месеца аукције марака.

Емисиони програм Израела је веома леп. Од постанка државе, дакле за три године, издато је 20 серија у укупној номинали од 4.229 мила. Код прве серије постоји врло много погрешака у штампању и зупчању, јер је била штампана на брзину, после проглашења државе. Скоро све марке су штам-

П јал

пане у табацима 10Х 10 или 5Х 10 и у сваком табаку у последњем реду су привесци са објашњењима на јеврејском или, понекад, на енглеском језику о значају или догађају, због кога је марка издата. Тако за три франко серије са сликама старог новца из доба устанка. Бар Кошба, који се борио против Римљана, за слободу свог народа, показује се да Израел није ништа друго него наставак старе Јудејске државе — после 2.000 година. Серија, издата о двогодишњици самосталности Израела, показује да Израел омогућава повратак сваком Јеврејину, који хоће да се врати у своју стару домовину. Марка „Тел-Авив“ _ приказује оснивање те вароши пре 42 године и њене прве три зграде, међу којима се налази гимназија Херцлиа. Издата је и „једна серија поводом 50-годишњице Керен Кајемет ле Израела тј. Јеврејског националног фонда, који је основан са циљем да купује земљиште за насељавање јеврејског народа.

Приликом сваког новог издања марака издаје се и једна нарочита коверта са пригодним текстом и сликом и са нарочитим отиском на два језика „први дан издања“. Те коверте се више скупљају него саме серије.

Иначе, у Израелу за сваки важнији до-

гађај, — као конгрес, објаву државног зајма, отварање неке нове поште у мањим градовима — емитује се и нарочита коверта и

употребљавају нарочити рпигодни жигови.

Филателисти Израела мисле да ће се временом- број скупљача израелских марака и „Ит5Е дау“ коверата повећати како у земљи, тако и у иностранству.

Филашелитиљлеа изложба у Зајељару.

Од 1. до 8. јула 1951, поводом прославе десетогодишњице Народног Устанка у Србији, приређена је у Зајечару, у оквиру „недеље поште“, изложба поште и филателије. · Инспектор тамошње поште у договру са · нашим вредним секретаром Подружнице С. Ф. С. у Зајечару приредили су у згради

зајечарске поште заједничку изложбу, скромну по обиму, али врло важну го успеху који је постигла у упознавању грађанства и у пропаганди међу њима како поштанске службе, тако и филателије.

Стари и вредни филателиста, секретар Подружнице, Милојко Вељковић сам је уредио филателистичко одељење. И ако импро-

271