Filatelista

аи

Тодина четврта

јануар 1952

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ » БЕОГРАД

Пестићина Љедумала Тани» нарофимла Југославије ва Набу Тедиму

Другови и другарице, грађани и граЂанке, Наступа нова, 1952 година. Ово ће бити једанаеста година у нашем револуционарном периоду, у периоду наше Народне револуције и дубоких друштвених промјена. То је био период пун херојских подвига, пун револуционарног садржаја — пун трагичних догађаја и патњи, али и пун задивљујућег стваралаштва радних људи наше земље. У том десетогодишњем периоду, откако су трудбеници наше земље узели своју судбину у своје руке дошла је до дубоког изражаја виталност, стваралачка способност и висока морална вриједност наших народа. То су својства која народе наше социјалистичке отаџбине чине достојним да се могу убрајати у онај напредни дио човјечанства који највише доприноси људском, друштвеном прогресу и мирној сарадњи међу нарддима.

За прошлих десет година радни грађа-

ни социјалистичке Југославије створили су“

крупна и трајна хисториска дјела, дјела која нам омогућавају да наша стварност добија све више онај облик који су у срцима и мислима носили кроз сурову четворогодишњу борбу, они који су за те идеале пали и они који су остали живи и данас неуморно учествују у изградњи сретније будућности за наше народе. Свака година тог десетогодишњег периода била је садржајно богата, нека је била тежа а нека лакша у животу наших људи, биле су различите по догађајима, али су све оне бил= побједничке за наше радне људе. Било на бојишту, било у изградњи социјализма, у свакој су години овог периода забиљежене све нове и нове побједе, све нови и нови успјеси. А 1951, то јест прошла година карактеристична је и по томе што је у тој години стварност у нашој земљи постала највише позната у свијету, што је коначно истина о нашој

земљи продрла кроз тамне облаке лажи и клевета и допрла до свих оних у свијету који имају ту срећу да могу истину чути и видјети. На међународном политичком пдпришту у тој години наша земља је достигла велики углед, забиљежени су крупни морално-политички успјеси. Наши народи су стекли још више пријатеља у прогресивном свијету, а и разумијевања за нашу стварност.

У наступајућој, 1952 години чекају нас још“велики задаци у вези са завршавањем Петогодишњег плана. Ту нам претстоје. још не мале тешкоће, али могу да кажем да ће то све бити много лакше но што је било за посљедње двије-три године. Ми смо оно најтеже пребродили, али то не смије бити разлог да ми још упорније, још енергичније, још јединственије и масовније не напрегнемо све наше снаге у циљу савлађивања последњег дијела наших задатака у остварењу Петогодишњег плана у наступајућој 1952 години. То извршење задатака је услов да можемо видљиво кренути напријед — ка подизању животног стандарда радних људи града и села.

Разне економске мјере које је Савезна влада предузимала 1951 године, а које се сада постепено реализују, морају имати пуну подршку и повјерење наших грађана. Све се то ради с једним циљем — да се што прије створе сви услови за сретнији живот грађана социјалистичке Југославије. Ако неке ствари још нису онако савршене како би требало, оне ће бити исправљене и побољшане. Све зависи само од нас свих заједно. Ако наша радна заједница буде више створила, више ће моћи и појединац добити — и обратно.

Наши радни колективи добили су фабрике и разна предузећа на управљање; тиме је њима наша „Социјалистичка „ВРУштвена заједница повјерила крупну улогу, улогу свјесног руководиоца и ствараоца