Filatelista

“= МЕ ~ OZ. ке о — TC

СПРЕМАЈТЕ СЕ ЗА ПРВУ ПОСЛЕРАТНУ

ЗЕМАЉСКУ ФИЛАТЕЛИСТИЧКУ ИЗЛОЖБУ -

У БЕОГРАДУ: САМО НАША ИЗЛОЖБА

. ПРИКАЗАЋЕ СВУ ОЗБИЉНОСТ НАШЕ

ПЕН ИПА ет НЕ

ОМИЉЕНЕ ФИЛАТЕЛИЈЕ, НА ЊОЈ ЋЕ СЕ

ПРИКАЗАТИ ПРАВЦИ КОЈИМА ТРЕБА ИЋИ МИ КОРИСТИ ОД: ФИЛАТЕЛИЈЕ, ОНА ТРЕБА ДА БУДЕ НАШЕ ОГЛЕДАЛО ПРЕД ЦЕЛИМ СВЕТОМ. ПРИКАЖИМО СЕ У НАЈБОЉОЈ ФОРМИ: НЕ ПОЖАЛИТЕ ТРУДА И ПРИСТУПИТЕ ОЗБИЉНО И БЕЗ ОКЛЕВАЊА ПРИПРЕМАЊУ СВОЈИХ ИЗЛОЖАКА ЗА ОВУ ЗНАЧАЈНУ ИЗЛОЖБУ!

НОВ САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА _У ЦРНОЈ ГОРИ

24 фебруара 1952 основан је на Цетињу САВЕЗ ФИЛАТЕЛИСТА ЦРНЕ ГОРЕ. Ова Ће вес обрадовати све филателисте и пријатеље филателије, јер до сада једино Црна Гора није имала свој савез.

Савез филателиста Србије и сви њени чланови радују се овом успеху филателиста братске Црне Горе, честитају им и желе напредак у свима правцима наше омиљене филателије. Као и до сада, у од сада ће увек браћа из Савеза филателиста Србије ићи с вама руку под руку и у сложном раду с вама и осталом браћом из других република Југославије стремити ка остварењу свих жеља филателиста Југославије. За претседника Савеза филателиста Црне Горе изабран је друг Милутин Шоћ. И њему посебно честитамо и желимо му успеха у раду на прикупљању филателиста Црне Горе и на ширењу наше племените и корисне филателије међу браћу Црногорце.

ФОРМИРАЊЕ НОВИХ ПОВЕРЕНИШТАВА

У Великој Плани формирано је повереништво Савеза филателиста Србије. Водиће га др. Цветко Ђорђевић, Милутин Миљковић и Драгољуб Левкић. Повереништво ће настати да упише што већи број нових чланова и није искључено да се за кратко време ово повереништво претвори у подружницу. — Кореспонденцију за ово повереништво слати на адресу: Милутин Миљковић, службеник Среског Народног одбора, Велика Плана.

Доњи Милановац такође формира подружницу. — У Ковину неколико старијих филателиста већ је осигурало потребан број за формирање повереништва. — У Бабушници друг Драгутин Манић прикупља нове чланове за повереништво. Има изгледа да ће се током марта ова три повереништва стварно формирати.

РАД ВРШАЧКЕ ПОДРУЖНИЦЕ С ОМЛАДИНОМ — ПРИМЕР ЗА УГЛЕД Омладинска секција Подружнице Вр-

шац наставила је у другој половини про-

шле године рад на упознавању и ширењу

аматерске филателије међу омладином;

ранији рад је објављен нашим читаоцима у броју 9 од прошле године. Секција је и даље продужила са предавањима;

2. |Х. одржано је предавање „АЛБУМИ. — УРЕЂИВАЊЕ МАРАКА У АЛБУМУ“, чланак инж. Ал. Ј. Петровића из нашег листа бр. 8/51. 3 |

9. 1Х. прочитан је чланак инж. Ал. Ј. Петровића „РАСТАВЉАЊЕ МАРАКА“ из п„Филателисте“ 6р. 5/50 и приказане марке разних зупчања и сечења, као и домаћи и страни зубомери.

16. 1Х. прочитан је чланак инж. Ал, Ј. Петровића „ОСАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ИН НЕ КАРТЕ“ из „Филателисте“ бр. 2/49.

23. |Х. прочитан је чланак инж. Ал. Ј. Петровића „СВЕТСКИ ПОШТАНСКИ СА-

. ВЕЗ“ из „Филателисте“ бр. 2/49, приказа-

ни остали часописи са чланцима о СПС, као и марке разних земаља издате поводом разних годишњица СПС-а.

30. |Х. Прочитан је чланак MH. An. J. Петровића „РАЗНЕ ЗБИРКЕ МАРАКА“ из а„Филателисте“ бр. 5/51 и приказане две збирке марака: једна чиста, друга жигосана. 7. Х. прочитан је чланак Б. Мрђе „ФИЛМ О ИЗРАДИ ПОШТАНСКИХ МАРАКА" из „Филателисте“ бр. 3/49 и приказане: серија марака „Шаховска олимпијада“ као и 5 серија швајцарских марака „Про јувентуте“ са мотивима цвећа и једна с мотивима лептира.

28. Х. прочитан је чланак Д. Игњатића „ФИЛАТЕЛИЈА И" "ЦРВЕНИ КРСТ“ из „Филателисте“ бр. 7/51 и приказане све марке од Ослобођења до данас уз потребна објашњења. 4. Х!. прочитан чланак Н. Увалића „КАКО ДА СРЕДИМО НАШЕ ЗБИРКЕ“ из „Филателисте“ бр. 3/51.

11. Х!. прочитан чланак Н. Увалића „НЕПОНИШТЕНЕ ИЛИ ПОНИШТЕНЕ" из „филателисте“ бр. 9/51.

18. Х!. прочитан чланак Хи Смаиловића „КАКВЕ ТЕМАТСКЕ ЗБИРКЕ ТРЕБА ДА БИРАЈУ ОМЛАДИНЦИ“ из „Филателисте“ бр. 10/51.

25. Х!. прочитан чланак Н. Павловића „ПРВЕ МАРКЕ ОУН“ из броја 9/51.

2. ХИ. одржано пропагандно предавање пИЗЛОЖБА МАРАКА У ЗЕМУНУ И ЛЕСКОВЦУ“ ради учешћа на припреми марака за изложбу у Вршцу.

9. Х!. прочитан чланак М. Милића „9 ОКТОБАР — МЕЂУНАРОДНИ ДАН СВЕТСКОГ ПОШТ. САВЕЗА“ из „Филателисте“ бр. 10/51.

16. ХИ. прочитан чланак инж. Ал. Ј. Петровића „НАБАВКА МАРАКА“ из „Филателисте“ бр. 10/51.

23. ХИ. прочитан чланак инж. Ал. Ј. Петровића „СКУПЉАЊЕ МАРАКА НА КОВЕРТАМА И РАЗНИМ ЦЕЛИНАМА. — КАРТОФИЛАТЕЛИЈА“ из броја 11/51,