Filatelista

вић, управа друштва поднела је скупштини извештај о раду у прошлој години. У изве"штају управе констатовано је бројно опадање чланства; затим је било говора о учешћу чланова на | југословенској филателистичкој изложби у Београду, одржаној у септембру 1952 и о постигнутим успесима излагача; најзад, о другим појединостима из живота друштва (набавка намештаја, питања добијања нових друштвених просторија, помоћ Савезу за лутрију у вредности од 1.222 дин. номинале чистих марака 'итд.). — У извештају надзорног одбора констатовано је да у новчаном пословању друштва није било могуће рашчистити ситуацију услед тога што прошлогодишњи биланс није урађен како треба. Тако је тек сад установљено да „је један део новца, који је припадао друштву као чланарина, показан на партији депозита чланова. Исто тако, на партији депозита чланова налази се и новац који припада друштву као ванредни добитак од депозита исписаних чланова током 1949, 1950, 1951. Најзад, односи са СФС нису рашчишћени, јер овај није могао пружити тачне податке по питању дужне чланарине за протекло време. Услед овакве ситуације надзорни одбор предложио је скупштини да се у погледу благајничког пословања овласти досадашњи надзорни одбор да изради коначан преглед о усклађењу односа са СФС и утврди тачно стање благајне, па да тек онда предложи новој управи да она да разрешницу благајни. Скупштина је једногласно прихватила овај предлог.

Било је речи и о часопису, о његовој садржини и цени. Констатован је веома мали број сарадника и примљен наговештај уредника да ће наредни бројеви бити јевтинији. По питању чланарине постигнута је сагласност да делегати на годишњој скупштини СФС заступају гледиште да чланарина не сме прећи 60 динара месечно, укључујући у њу и претплату на часопис.

Пала је и примедба да „Југофилателија“ често сасвим неоправдано дуго задржава пошиљке размењивача са иностранством, те би требало предузети мере да се то у будуће не дешава.

На крају је Скупштина, по предлогу друга Пашковића, усвојила закључке, који ће будућој управи послужити као основа за њен рад: јачање пропаганде у правцу ширења филателије; утицање на чланове да редовно плаћају чланарину, да посећују друштвене састанке; искључење оних који неоправдано за три месеца не уплате чланарину; у размени с иностранством популаризовати југословенску филателију; надзорном одбору стављено је у задатак да обавезно свака три месеца врши контролу новчаног пословања. Као посебну друштвену манифестацију Скупштина је новој управи ставила у дужност да поводом рођендана друга Тита организује смотру марака на дан 25 маја 1953. — Скупштина је даље прихватила предлог друга Новаковића да се другу Јанићијевићу, за његово пуно залагање на

друштвеним пословима, додели награда из друштвених средстава. 5

По завршеној дискусији, Скупштина је изабрала нову управу: Управни одбор: за претседника Милан К. Ивановић, за потпретседника Божа Пашковић, са секретара Лазар. Јовић, са помоћницима Миодрагом Мандићем и Владимиром Шивартом, за благајнике: Димитрија Јанићијевића за депозите и руковање маркама, Љубомира Џироћанца за чланарину, Нелу Фишер за руковање емисијама СТТ; за благајничко књиговодство Миливоја Урошевића, за руководиоца омладинском секцијом Милана Тушара, за књижничара ЈЉиљану Михајловић, за референта за унутрашњу размену марака Милоша Ковачевића (с тим да технички део обавља Александрић), за расподелу часописа Др. Петковића, за чланове управе Др. Бадера и Чолића С. — Надзорни одбор: Стеван Чоловић, Клемент Рамадановић, Јеврем Маринковић, Михаило Марић и Стојан Стојковић. — Суд части: Др. Милета Магарашевић, Јанко Мартиновић, Душан Јовић, Душан Мартић мн Бранислав Новаковић. |

— M. H.

ИЗ ВАЉЕВА

Раднички Савет предузећа „Крушик“ у Ваљеву на својој седници од 20 маја 1953 године доделио је Џодружници СФС Ваљево новчану помоћ у износу од динара 15.000.

Полружница Савеза Филателиста Србије својим досалашњим ралом наишла је на пуно разумевање меролавних, што доказује

- пи ова! леп гест Радничког Савета препу-

зећа „Крушик“, који је доказао пуно разумевање према овој лепој и корисној културној активности.

Полружница СФС у Ваљеву п овим путем изражава топлу захвалност Ралничком (Савету предузећа „Крушик“ са жељом ла м остали раднички савети У другим местима слеле овај леп пример и на тај начин омогуће брз развој и напредак филателије.

JOJ.

Списак дужника за часопис ПОДРУЖНИЦЕ И ПОВЕРЕНИШТВА

У загради је означена адреса на коју је слат часопис. Дугови су закључно са бро-

· јем 3 од ове године.

БОГОЈЕВО (Фрања Пап) 4.280. ЗЕМУН (Пошт. фах 57) 950.КОВИН (Андрија Куруц) 430. КРАГУЈЕВАЦ (Бог. Стефановић) 8690.ЛЕСКОВАЦ (Бора Живанчевић) 1.800 МОСНА — Доњи Милановац 360.Н. КНЕЖЕВАЦ (Тих. Коашанин) 5.080ПОЖАРЕВАЦ (Мир. Милошевић) 2.314 —

СВЕТОЗАРЕВО (М. Ђ. Стефановић) 2.710.—

СМЕДЕРЕВО (Рад. Теофиловић) – 6.884 СОКОБАЊА (Борисав Милетић) 660.СТАНИШИЋ (Алекс. Екеш) 1770—

148