Filatelista

10-11"

Инж. Жива М. Ђорђевић | i Претседник Савеза филателиста Југославије

ЦИЕ : = ~ (а ( | A · Гедина пета - МЕ A окт. - нов, 1953

ОРГАН САВЕЗА ФИЛАТЕЛИСТА СРБИЈЕ = БЕОГРАД

Кад тад, Трст ће бити наш

Одлука влада САД и Велике Британије о предаји Италије зоне „А“ СТТ и града Трста, донесена противно Повељи Организације Уједињених Нација, не само да је једнострана, неправедна, недемократска и штетна по националне интересе ФНРЈ, него она може још више да наруши мир не само на нашим границама већ и у свету, и да 03биљно угрози и сам ауторитет ОУН и да сетно уздрма њене темеље — ако је владе САД и Велике Британије не повуку, не пониште и ако се не заузму да се питање града Трста и зоне „А“ СТТ не реши на за сада једино праведан начин, путем интернапионализације града Трста и предавања под југостовенску управу његовог залеђа.

Ова одлука претставља недемократски акт влале двеју великих сила против једне мале, демократске и мирољубиве земље.

Овом одлуком се, на бази права јачег, од стране двеју великих сила безобзирно прелази преко свих основних права, које наша земља има као члан ОУН.

Овом одлуком се прелази преко виталних интереса наше земље и поново велике силе хоће да баце у ропство нашу браћу са те: риторије града Трста и зоне „А“ СТТ.

Ова недемократска одлука може да створи у даљем међународном општењу крупан преседан са далекосежним негативним последицама по безбедност даљег нужног мирног развитка у свету. Јер, она данас повгћава и онако врло озбиљну затегнутост у свету, тиме што у суштини подржава империјалистичке _ прохтеве владе Италије, охрабрујући је у њеним империјалистичким настојањима и даљим тенденцијама за освајање наших територија, док с друге стране озбиљно угрожава оправдане џационалне интересе ФНРЈ.

Због свега овога, ова је незаконита одлука изазвала у нашој земљи оправдани талас бескрајног огорчења и протеста свих наших народа коме се и ми филателисти у потпуности придружујемо. |

Због свега овога, овај безобзирни акт влада двеју великих сила сасвим оправдано

изазива и озбиљну забринутост милиона и милиона људи широм земљине кугле за даље очување мира у свету. Јер је данас у 1953 години, при постојању ОУН, несхватљиво не само нама и нашим народима, него и милионима у свету, да влада САД и Велике Британије, да владе наших савезника из најсудбоноснијег периода човечанства, по„државају, противно Повељи ОУН, империјалистичке прохтеве владе Италије — земље, која је читавих 20 година насилно држала под фашистичким терором знатне територије наше домовине, систематски италијанизирала и истребљивала наш живаљ на тим територијама и спаљивала њихове домове и институције и уништавале њихов иметак; земље, која је ратујући на страни хитлеровске Немачке против наших савезника и наших народа запосела у току 1 Светског рата знатне територије наше земље и побила на најсвирепији начин стотине хиљада људи, жена и деце; земље, која и данас озбиљно угрожава мир у свету. — Док с друге стране, овом одлуком, владе САД и Велике Британије безобзирно прелазе преко оправданих предлога и захтева ФНР — земље, која је у П Светском рату била на страни савезника, на страни антихитлеровске коалиције, _ и која је у том великом рату за ослобођење — не само наших народа, већ и свих окупираних народа у Европи, — под руководством Маршала Тита, под најтежим условима, без ичије помоћи скоро до пред сам крај рата, даноноћно задавала хитлеровској Немачкој и фашистичкој Италији смртоносне ударце и у тој борби на живот и смрт изгубила 1.700.000. људи и тиме, иако мала земља, поднела у П Светском рату релативно највеће жртве у људству и националном иметку: земље, која се од свршетка рата до данашњег дана и речју и делом налази у првим редовима борбе за мир у читавом свету, а против сваке агресивности и агресије; земље која даноноћно и будно чува мир на својим границама и у читавом свету.

Зато ми сматрамо да је интернационализација Трста и стављање под југословенску управу залеђа града Трста једино праведно

185