Filatelista

ји

Дописница за иностранство од 17 дин, дрвена, истог типа, са црним претиском истих димензија и потпуно идентичним с претиском на обичној дописници од 10 дин. Слова у претиску су пунија.

Нисмо видели дописницу с плаћеним одговором за иностранство са претиском за ову територију. — Молимо да, у колико ко зна да ова постоји, да 0б62авести редакцију „Филателисте“,

НМоследња редовна дописница за унутрашњи саобраћај је прештампана дописница од 10 дин. с вредносном ознаком „привреда“ у маслинастој боји. Претисак је у црвеној боји и подељен је на два дела Први део испод заглавља гла'си „САВТОШМА РОЗТАГЕ“, величине 45%3 мм, док је други у средини доњег дела вредносие ознаке у два реда и глаcM „ST / МОЈМА“, вел. горњег реда 3X1i/» MM, a доњег реда T7X1!/> MM.

Коверте за ваздушну пошту

Коверте за ваздушну пошту на територији ВУЈНА СТТ доживеле су + издања. Прва коверта се појавила у децембру 1951 г. и имала је вредност од 28 дин. (у претиску) и тираж од 2000 комада, док је друга са истом вредношћу, а тиража од 5000 комада. — На стр. 210 год. ТУ „Филателисте“ описана је само једна коверта и то с претиском 28 на 5 дин. преко вредности и с текстом на вредносној ознаци „5ТТ УЏЈМА“,

Каква је разлика између ове две коверте од 28 динара није нам познато, пошто се у Београду виђа само горе описани комад. — Да ли прва коверта има текст „УЏЈА“, а друга „УШЈМА“,

или је претисак различан по облику или су у питању два типа коверата, — ме то не знамо, па молимо онога ко зна поближе те разлике да их саопшти „Филателисти“. Мозната нам авионска коверта одговара авионској коверти ФНРЈ бр. 5.

Последње две авионске коверте су са

црним претиском, и то на вредноској ознаци; горе на имену државе стоји »БТТ—МУОЈМА“, а доле према вредно-

сти „din 30“. Једна коверта је бр. + (са вредн. ознаком „Триглав“), док је друга бр. ЗА (са вредн. ознаком „Радник и радница“) и што је интересантно, показује варијације боја на линији „у“, где долази капак, и то светлу (која нам је без претиска непозната) и тамну боју. — Претисак је идентичан за обе коверте, и дужине је горе 19 мм, а доле 20 мм. = Код коверте ЗА запажамо преливе 6оја плавог поља: светле и тамне, — Обе су у тиражу по 5000 комада.

Код обе коверте постоје по два типа претисака по отстојању горњег од доњег реда. Веће отстојање је од 10 мм а мање од 8 мм. Код оба типа нема друге уочљивије разлике. Значи да имамо бројеве по отстојању: :

ЗА с већим размаком од 10 мм.

ЗБ с мањим размаком од 8 мм.

4А с већим размаком од 10 мм.

45 с мањим размаком од 8 мм.

На крају, умољавамо сакупљаче, ако су приметили још неке разлике код неплина ВУЈНА СТТ, као и нејасна места, да их допуне, у колико располажу с материјалом или службеним песдацима.

Б. Н.

JAHORINA, — 2. 111. 1955.

Generalna direkcija PP odobrila je шезепјет Br. 2114 od 23. II. 1955 izradu i upolrebu prigodnog' poštanskog žiga povodom: medunarodnog smučarskog fakmičenja ma Jahorini kod Sarajeva od > do 6 marta 1955.

Žig je metalan sa prigodnim crtežom i tekstom: „d-a INTPRBRNACIONALNA STUDENTSKA ON SPORTSKA NEDRLJA — JAHORINA, 2. III. 1955", '

Žig се se a ан ma boštanskoj ispostavi na Jahorini,

Odobzrena je upotreba crne boje za ŽiB.