Filatelista

SOVJETSKA EKSPEDICIJA ZA . JUŽNI POL

Pod ovim naslovom objavljen je u „Borbi” od 4 decembra članak njemog stalnog dopisnika iz Moskve o polasku ma Antankiik naučne ekspedicije Akademije nauka SSSR, koja ima za zadatak da ispita jedan deo ovosa još neistražemog kontinenta. Sovjetska polarna ekspedicija jizgradiće svoje baze, između ostalih pored obale, bazu „Mirnij”.

„Za svaku ekspediciju, koja odlazi u nepoznate i nejspitane predele postoji Veliko interesovanje. Takav je slučaj i s ovom ekspedicijom. Sovjetska javnost je s velikom pažnjom mpratila sve pripreme.

Posebno intepesovanje pokazali su filatelisti. Kako je to redak i uzbudljiv doživijaj za ljubitelje poštanskih maraka da dobiju pismo sa žigom: „Južni Pol. Poštanska stamica „Mirmmij”! MEKkspediciji je već prispelo mmogo pisama s molbom da se zaimteresovanom skupljaču pošalje pismo sa Žigom pošte ma Antarktiku. Svi su izgledi da će se želje filatelista ostvariti. Rešeno je da se uspostavi vazdušni poštanski saobraćaj s ekspedicijom па Južnom Polu”. Е

BPRANCUSKA NA JUŽNOM POLU

Zakonom od 6 avgusta 1955 Uuspostavljene su Mao autonomne leritorije, pod imenom 'Perres Australes et Antarctiques Framcaises (skrać. T. A. A. F.) grupa poЈаттић ostrva u Indiskom ockeanu (Kerguelen, St-Paul et Amsterdam, Mariom i Crozet) i Terre Adćlie, francuski deo antarictičmog kontinenta.

Ovih dama, kad francuska misija putuје u ove krajeve radi smene personala na tim dalekim „francuskim ~ pozicijama, „шЕсћо де la Timbrologie” daje Mratak istoriski mpregled tri poštamske agencije uspostavljene па Kerguelan-u, na SiPaul-u i Amsterdam-u i na Terre Adćlie.

Od 1924 godime: ova su ostrva bila pridodata pod administraciju Madagaskama. Prva worespondemcija s arhipelasa potiče iz 1893 godine. Za frankiranje su tada upotrebljene marke Framcuske, koje su bile poništene jedmim službenim žigom. Posle dužeg niza godima, u januaru 1950, otvorena je tu jedna poštanska agemcija, na kojoj su upofrebljavane marke Madagaskara i jednokružni Žig s matpisom

„ARCHIPET, KRRGUELEN (МАРАСА5CAR”). SOVJETSKA POŠTA I MARKE ZA SEVERNI FOL,

„Der Sammler-Dienst". donosi -vest да je u pripremi jedna nova serija maraka „stanice na Severnom polu”. 5

Prema saopšteniu ruskog lista „Večernja pošta” ustanovljene su moštamske аgenture na stanicama Sevemog pola. U njima се se ubuduće upotrebljavati specijalni žigovi i.koverte za te agenture.

STVARANJE JEDNE KLJUČNE MARKE

„Michel-Nachtrnag” br. 2 donosi zanimljivu vest kako je u Ist. Nemačkoj stvoтепа „К испа marka” u seriji „Мод! пеmačkog radničkog pokreta”. Marka od 15 pf. bila je otštampana u 92,000.000 komada, ali kako je oma naknadno bila odabrana za „Kključnu” vrednost u toj seriji, „bilo je od nje zvanično umišteno 1,250.000 komada”, te je ostala veličina izdanja ove marke svega 750.000 komada.

Na ostevima St-Paul i Amsterdam otvorena je jedna poštanska agencija u роčetku 1950 g. T u njoj su upotrebljavane marke Madasaskara, a za poništavanje maraka umpotrebljavan je veći prstenast žig s natpisima „S. PAUL ET AMSITERDAM (MADAGASKAR) DEPEND. AUSTRATLBES”. Na Terre Adćelie otvorena je poštamska agemcija u jamuaru 1950 g.: u njoj su upotrebljene marke Madasaskara i fo ona vazdušne pošte od 100 Er. C. E. A. s pretiskom _„ТЕВВЕ АРЕШЕ (ОЛЈМОМТ D'URVILIL,E) 1940” i time je učinjena Uuspomena na OVOZ velikog moreblovean, koji je otkrio ovu zemlju 1940 godine. Za 21gosanje je upotrebliavan jednmokružam 215 s datumom i matpisom „TERRE ADBLIE /ANTARCTIQUE”. Za prve pošilje je upotrebljavan i jedan specijalni žig sa slikom Dumont d'Unuville-a. х

Sva tri navedena žiga upotrebljavana su do današnjih dama. Njihova upotreba prestaje od uspostavljanja administrativ-

2