Filatelista

5КА. — АМБЕЈЈЕМСА.

— МЕМЈАСКА | ВАМЈА (ето). — BOSANSKA KRUРА. 4 red: VIŠEGRAD. — STRUGA (levo brod). — BUGOJNO. — PRĆKA PATRI-

JARŠIJA. — ČAPLJINA. — STRUGA (Ulica). — JAJCE.

IV ploča. — Tiraž 10.000 kom. Tekstovi ispod slika u 1 i 2 redu, i u 3 redu ispod Celja i Plitvičkih jezera u latinici, a ispod svih ostalih wu ćirilici.

1 red: SISAK. — SLAV. POŽBGA. POREČ. — POSTOJINSKA JAMA (most). — POSTOJINSKA JAMA (stalagmiti). BOHINJ. — BUJE.

7 у - =

2 red: VARAŽDIN. — BJELOVAR. KOPAR (Pogled s mora). — KOPAR (Panorama). — DARUVAR. — DOBRNA. SISAK (Most).

3 red: CELJE. — PLITVIČKA JEZERA. — SVETOZAREVO (Park) — KIKINDA.

— PRIŠTINA. — PANČBVO (Ulica). PANČEVO (Panorama).

4 red: SENTA. — BRČKO. — OHRIDSKO JEZERO. — PRIZREN. — TREBI-

NJE. — SVETOZAREVO (Palata). — SOMBOR: U zagradama, kod ove serije, data su potrebna objašnjenja slika.

(Nastaviće se)

ŠKOPJA LOKA. — 14—22. VII 1956

U vezi objavljenog žiga za izložbu wu Škofjoj Loci u broju 7—8 „Filateliste” donosimo sad i sliku toga žiga.

Žig je okrugao, od frake uvijene u krug, a koja polazi od gradskog srba u donjem levom uglu jedmim manjim ћоrizontnim delom; s desne strane odvaja se kraj trake i ide preko sredmjeg imružnog polja. а ~ Tekst: u kružnom prstenu „PRVA GOSPODARSKA RAZSTAVA”, u horizontalnom delu trake godina „1956” u previjenom delu trake ime mesta „ŠKOFJA LOКА". — U ikružnom polju, iznad godine je datum.

LESKOVAC. — 15—22. VII 1956

U vezi podataka o ovom žigu datih u "у broju 7—8 „Filateliste” donosimo sad i sliku toga Žiga.

Žig je metalan, bez olcvira, u obliku propagandnog mašimskog žiga; s leve straпе je amiblem sajma, a desno ođ njega, u četiri reda je tekst: „SAJAM TBKSTILA | TI TEKSTILNIH MAŠINA / — БЕЗКОМАС / (рготет ћу datum)”.

BEOGRAD — 24—30. VII. 1956

U vezi objave žiga za 29 Kongres Svetskog radničkog esperamtskog društva u broju 7—8 „Filateliste? donosimo sad i sliku toga žiga.

Žig je okrugao, bez okvira. U krugu je prigodni tekst (naveden u broju 7—8). U sredini je globus predvojen preko ekvatora natpisom „ESPERANTO”; iznad njega

je petokraka zvezda, a ispod, u pravougaonom olcviriću, datum. MARIBOR. — 27. УП—5. УМТ. 1956

Povodom XIIT mariborske medelje, koja će se održati od 27 jula do 5 avgusta u Mariboru, odobrila je Gen. direkcija PTT rešenjem Br. 7073 od 10. VII. 1956 шроtrebu prigodnog poštanskog žiga s pokretnim dafumom ma privremenoj pošti u izložbenim prostorijama. Odobrena boja žiga je crna.

Žig je metalan, bez okvira, s- crtežom u sredini — gradskim grbom, sa ikapijom između dve kule, a imad mjega soko s raširenim ierilima, u izvrnmnutom položaju; u dnu grba je datum i ime mesta: oko grba: „XIII. MARIBORSKI TEDE:

STARI GRAD. — 19. VIII. 1956

Povodom mproslave u spomem dalmatinskom pesniku Petru Hektoroviću, priređene 19 avgusta 1956, o mjegovoj 400 godišnjici, u Starom Gradu, odobrila je Gen. direkcija PTT rešenjem Br. 2811 od 27. VII. 1956 upotrebu prigodnog poštanskog žiga na pošti Stari Grad u crnoj boji.

Žig je mefalan, s nepolkeretnim datumom, s prigodnim crtežom i tekstom.

Žig je bez okvira. U sredini žiga je široka mpovijena traka sa gradskim grbom. Tekst: iznad trake, u luku „PETAR HEKTOROVIĆ”; iznad trake s desne strane godina „1556”, a ispod trake s leve strane „1956”. U traci. U tri reda „RIBANJE 1 | RIBARSKO / PRIGOVARANJE”: ispod trake, u izvrnutom luku, ime mesfa i datum „STARI GRAD 19. VIII. 1956”.

174