Filatelista

мата пригодних марака у табацима по 50 комада. Биће пуштена у промет 7 новембра, на дан прославе. i

(Из „Политике“)

РЕТСООМЕ МАЕКЕ 17 DRUGE SERIJE · JUGOSLOVENSKE FLORE

U broju 5—6 našeg časopisa, u ođeljku .„Naše marke” objavili smo i doneli sli-

ke maraka našeg lekovitog bilja, koje su

25 maja mpuštene u tečaj. Sada, kao dopunu ranijeg članka prenosimo iz „Politike” dalje podatke o upotrebi ovih biljaka, čije su slike na markama:

Na prvoj marci, od 10 dinara, prikazana је Kkičica — bilika slabog mirisa i ukusa, trajno gorkog ukusa, zbog čega se još maziva i „gorčica”; upotrebljava se kao odličan tonikum u školskoj i narodnoj medicini. Slika druge marke, od 15 dinara, prikazuje velebilie. Biljka je otrovna i već u malim Kkoličimama može izazvati i smrt. Korenje, lišće i vrhovi cvetnih grančica sadrže najviše alkaloida hiosciamina. Njegove bobice liče na divlje trešnje.

Cvet i koren mrazovea. — nazivan često jesenji ili livadski šafran, prikazan je na marci od 20 dinara. Upotrebljava se za ublažavanje bolova i upale.

Četvrta marka od 2 dinara prikazuje cvet belog sleza. Ujesen se vadi korenje dvogodišnje biljke, a lišće i cveće se bere leti. Upotrebljava se u naučmoj i narodnoj medicini kao izvrsna sluzna droga.

Na petoj marci, od 30 dinara, je slika odoljena. Ujesen druge godine vadi se rizom ove biljke s korenjem. Glavni lekoviti sastojak u drogi je etarsko ulje. Najčešće se upotrebljava protiv histerije i lupanja srca.

Sledeća marka, od 35 dinara, prikazuje besnića. Kod nas raste kao ofrovan korov na velikom prostranstvu po brdovitim krajevima. Dobar je stimulus i tonikum za srce.

Navala je prikazana na sedmoj marci od 50 dinara. To je šumska mpaprat, čiji se rizom vadi ujesen i, osušen, upotrebljava se kao efikasan lek protiv pantljičare.

Na osmoj marci, od 70 dinara, prikazan je cvet i koren salepa. Glavni mu je saWtojak sluz. Upotrebljava se kao sredstvo protiv crevnog katara, naročito kod dece.

Slika poslednje marke od 100 dinara, prikazuje cvet buhača ili „dalmatinskog cve-= ća protiv insekata”. Ovo ime potiče od vekovne upotrebe praška osušenih i samlevenih cvetnih glavica buhača u Dalmaciji protiv kućnih insekata.

Beograd. Format habituel des timbresposte commiemoratifs en feuilles de 50. Ce timbre sera mis en circulation le 7 novembre, le jour de la celćbration. ~

OSOBENOSTI NA MARKAMA FNRJ !

MARKE OD 50 DINARA IZ 1951 G. 5 NEGATIVNIM OTISKOM

Drug D. Janićijević ima jedan niz od tri nove, neupotrebljene marke od 50 dinara (Jugofil. br. 214 iz gornjeg prvog reda (osma, deveta i deseta) u tabaku, na kome se vide negativni ogledalski ofisci od istih maraka, koji su dosta slabi, a vide se ma gornjem rubu fabaka kod sve tri marke, a delimično. zahvatju i slike devete i desete marke.

e O: |

4 осовеведосевеовсво

OSOBENOSTI KOD MARAKA STARE JUGOSLAVIJE

NEPRAVILNO RAZDVAJANJE MARAKA

Drug Emil Popović iz Beograda prikazao nam je preko druga Svetozara Vujića vertikalni niz od tri marke od 1.50 din. (Jugofil. br. 108), na kojima se vidi jako pomeranje vertikalnog zupčanja na desnu stranu, a u manjoj meri i horizontalno zupčanje. Vertikalno zupčanje je pomereno foliko da se na ovim markama vidi samo jedan red verfikalne perforacije, te je radi toga poštanski službenik izvršio razdvajanje maraka u vertikalnom pravcu sečenjem. Marke su bile upotrebljene u pošti Maribor 1.

146