Filatelista

немачком, енглеском, француском, шпанском и португалском, што ће свакако олакшати ширем кругу филателиста у свету да се могу послужити овим немачким каталогом. Мислимо да је требало дати још бар један словенски језик,

Наша, југословенска издања ушла су

закључно са маркама југословенске фло-

ре, издатим 25 маја 1957 г. О нашим маркама — о обради и ценама — биће говора у једном од наредних бројева. Цена овог каталога је ДМ 18,50. Адреса издавача: Уекјав дез 5ећууапеberger Album — MBugen Berlin G.m.b.H. — '(13b.) Munchen 5, Amgertorstr. 2.

BINFUOHRUNG IN DIBE BRIEFMAR-_

КЕЧКОМРЕ. — Kao prva sveska „Niza filatelističkih spisa” Lipsije izdato je OVO malo, ali korisno delo — „Uvod wu filateliju”, Malo je, sa mešto više od stotinu strana, ali se u njemu nalazi sve ono što je potrebno da zna svaki, ko hoće da se pravilno uputi u filatelističko zanimanje. Svaki malo upućeniji sakupljač maraka može oceniti vrednost ovake jedne Kknjižice samo kad pregleda njen sadržaj: 1) Zašto sakupljamo marke? — 2) Izgradnja i polje rada nauke o poštanskim vrednosnicama. — 48) Milatelističke mpotrepštine. — 4) Obrada, uređivanje i iskorišćavanje materijala. — 5) Kako mora da izgleda jedna dobra zbirka maraka. —.6) Glavne oblasti sakupljanja i njihove osobenosti. —- iPisac Wolfram Grallert dao je na lak i zgodan način sve ono što treba u prvom redu da posluži početnicima, ali i привеštošta korisno za njihov паса rad s markama. — Na kraju knjižice dato je

'% џи РМ

а нна a sa Slikaa da posluže kao. UuzoTci га “uređivanje albumskih listova. Knjiga se može preporučiti svima onima

koji se služe nemačkim jezikom.

CATALOGO ЗРОЕТ 1957. — Šezdeset godina istorije sportskih maraka od olimpijade 1896 do 1956 godine. Izdanje ĐuliJa Landmansa u Milamu. II izdanje.

Sport je tema koja je najrasprostranjenija među filatelistima i kao takva ova tema zaslužuje da ima jedanm dobro obrađen katalog. A da se vidi kako je veliki obim sportskih izdanja. To posvedočava i obimnost ovog izdanja Lamdmamsovog kataloga, koje je jako uveličano prema prvom izdamju iz 1948 godine, čiji su autori bili poznati filatelistički radmici Alberto Bonacossa, koji je umro, i Giulio T,andmans, koji je izgubio vid. Ovo drugo izdanje, na istoj. osmovi obradio je Đulijev sin Giorgio sa dvojicom svojih saradnika. Oni su priredili ovo prošireno (na 663 strane), dobro dokumentovano, lepo, i čisto i ukusno oštampano i bogato ilustrovano izdanje. Ima mnogo lepih, čisto izrađenih slika maraka, blokova i žigova, koji će svakako dobro doći skupljačima pri godnih žigova. Ima dosta potrebnih podatako o izdatim markama i blokovima, ali nisu svuda dosledno svi podaci navedeni. To će svakako u budućem izdanju biti dopunjeno. Ima i drugih interesaninih podataka, kao maprimer o rezultatima ma olimpijadama i drugim takmičenjima itd. Katalog će vrlo dobro poslužiti skupljačima sporiskih maraka, a interesantam je i za sve druge filateliste.

RAZIONALE GATALOGAZIONE DEL FRANCOBOLEI DI FIUME od G. Olive. Sakupljanje maraka Rijeke je prilično na= pušteno. Teškoće koje se susreću pri podvajanju raznih tipova mpretisaka prvih izdanja i teško razlikovanje pravih maraka od falsifikata prilično su dekuražirali sakupljače. Cak i dtalijanski filatelisti, izgubili su volju za mjih. — Svrha kataloga G. Olive je .baš u tome da oživi privlačnost ka ovoj kolekciji, insistirajući na= ročito na njenim različitim aspektima 1 na njihov odnos na istoriju Ove malene teritorije. Velika količina varijeteta u bojama i mpretiscima i mnogobrojne greške nalaze se opisane prvi put u jednom katalogu. Cene, u lirama, znatno su više od cena u katalozima Iverovom i Mihelovom, a Oliva čak predviđa, — ako ovo delo postigne svoj cilj, — ubrzo povećanje. cena. Steta je što delo гаје Боје ilustrovano, niti govori O kolekciji ovih maraka na pismima, koja su velika retkost.

SLIKE OD MARAKA

U „Politici” od 7. IV. 1957, u rubrici „Kroz ceo svet” donesena je jedna intere-

150