Filatelista

PROGRAM ZJPTT ZA 1964

Kako saznajemo u ZJPTT program izda nja maraka za 1964.gođdinu nije dđefinitiv no sastavljen,ali se već sada sigurno mo že govoriti o nekim izđanjima i nekim od promena u emisionoj politici.Za sađa su usvojena bematska izdanja:

.=Sesta emisija sa motivima faune pušta se u promet 25 maja na Dan mladosti.U seriji od 6 vrednosti po likovnim reše njima Bojane i Anđrije Milenkovića biće prikazani leptiri koji se mogu videti u našoj zemlji.Kao i do sađa i ovo izdanje faune šbampacće se u Svajcarskoj u zavodu "Kurvuazije".

-Olimpijađa u Tokiju obeležiće se kao i tri prethodne posebnim izdanjima,.Likov na rešenja za seriju od 6 vrednosti дао je Nikola Mesniković.Zastupljene su one grane sporta sa kojima se učestvuje na olimpijadi:atletika,rvanje,veslanje,ko – šarka,vaterpolo i fudbal.

-Umetnost u Jugoslaviji kroz vekove " kao uobičajena serija za Dan Republike-, izdaće se prema likovnom rešenju Kažića i Filekija sa minijaturama starih rukopi ši ovo izdanje štampaće se u буајсаг skoj. -Ako program izdanja ostalih jubileja nebi bio preopterećen,veruje se da bi moglo đoći do izđanja treće serije našeg folklora,zakoju su već usvojena likovna rešenja.

-Razmatra se mogućnost да se izda jed na serija jubileja,kojom bi se na odgova rajući način obeležili svi slični doga(djaji,koji bi došli u obzir da se obeleže poštanskim izđanjima.

Kao novina u programu ZJPTT primećuje se da će serije od 6 vrednosti imati povećanu nominalnu vređnost /25,30, 80, 5o,15o i 2oo= 495 din/ a isto tako će biti smanjen uobičajeni tiraž.Do sada je kod najskupljih maraka u seriji tiraž iznosio do 25o.ooo dok se sađa predvi dja oko .loo.ooo komađa.

a filatelish?

Pre nekoliko godina tiraž izdanja te matskih maraka kretao se kođ najskupljih maraka u seriji oko loo.ooo a nekada di znatno manje.Filatelisti su oštro napada li ovakvu politiku Zajeđnice i kroz svoje listove i časopise iznosili"argumente" da. je politika malih tiraža,politika ko=

ja onemogućava omladinu i širi krug saku р]јаба да додји до омакућћ шагака. 2ЈРТТ prihvatila je sa razumevanjem ovu argu mentbaciju,kažu nam u Zajednici, i išla na povećan tiraž tematskih izdanja.Nekoliko godina prakse pokazuje da filatelis ti ne konzumiraju ni 2o.ooo serija,a pre veliki ostatak daje se za frankiranje i preduzeće "Jugofilateliju" odnosno ostaje u poštanskom depou.

Stoji činjenica da je u prošlosti kod nekih izdanja bio zaista mali tiraž 3o 5o.ooo koji nije mogao da zadovolji fila teliste,poštanske šaltere i"Jugofilateli

ju".Medđiutim.vemiie se đa će tiraž oh h !

loo.ooo moći da zađovolji sve zahteve.

Filatelisti se mogu i đalje snabđevati preko svojih Saveza,koji će od 2ЈРТТ dobijati proviziju od 2 posto.

Generalni direklor ZUPTT medu filafelistima

Generalni direktor ZJPTT drug Prvos = lav Vasiljević,posetio je klub filatelis ta Beogradđa.U razgovoru sa filatelistima drug Vasiljević je izjavio da је задомоljan aktivnošću filatelističkih organiza cija u Beograđdu,ali smatra da još nisu u potpunosti iskorištene sve mogućnosti za popularizaciju naše marke u zemlji i ino stranstvu.Po mišljenju generalnog direktora filatelisti u Beograđu,treba već sada da razviju punu aktivnost na pripre mama za proslavu 100 одапа naše nacio nalne marke,koja će se obeležiti međju narodnom filatelističkom izložbom u Beograđu 1966 godine.

PISMO PREDSEDNIKA FIP urednišivu

Predsednik medjunarodne filatelisti – čke federacije FIP g.Lucien Berthelot uputio je Ređakciji Pilatelista pismo u kome komentariše Filatelist broj ? koji je posvećen akciji "Deca crtaju marke" i kaže:

"Veoma su me zainteresovale reprodukcije đečjih crteža koji su павгадјеп i od kojih jeđan veći broj zaslužuje da bu де павгадјеп,Ккао.51%е za poštansku пагku posvećenu dečjoj neđelji.

Ova inicijativa bi trebalo da Ђиде u-

opštena,jer su rađovi naših mlađih talkmi čara oslobodjeni svakog komformizma koji ograničava izražavanje u rađovima prizna tih umetnika, _ Ovi crteži označavaju čist osećaj sižea,bez ikakve kdnvencionalne traMspozicije.Naročito se zapaža verno iskaziva -– nje stavova lica što je naročito dar đetinjstva. Iskreno vam čestitam za ovu inicijati vu.Bilo bi mi veoma milo ako većina ovih С ЕСОЈа bude odabrana od strane vaše poše.". Тазсјеп_ РВегтћејоћ