Filatelista

ПЕТА ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА ГЕНЕРАЛНА ПРОБА ЗА ПРОСЛАВУ | „БЕОГРАД 66"

Пета републичка филателистичка излохба Савеза филателиста Србије, која се организује поводом Двадесетогодишњице ослобо ђења Београда, веровгтно ће ве одржати у просторијама Градске читаонице у ул.Моша Пијаде бр.12. Организатори су већ отпочели са припремама. Стигли су и први екс понати, које је припремио Александар Не надовић из Ниша. Детаљнији подаци о изложби обрадиће се у посебној брошури која ће служити као програм, водић кроз из ложбу и докуменат једне велике филатели– стичке приредбе, али наши чланови морају и пре овога упознати њене основне концепције. Савез филателиста Србије сматра да су филателистичке смотре и изложбе један од основних видова зктивности, преко Koje се одрхава контакт између Савеза и чланова, односно филателије и широког круга њених симпатизера и пријатеља. Оне су на рочито погодне за омладину, која се већ привикла на сакупљање салвета, разгледни ца, етикета и другог материјала и сада тражи упутства и опредељује се за виши облик колекционарства а у првом реду за филателију.

Чланови Савеза филателиста Србија тре– ба да развију нарочиту кампању у погледу посете мл да настоје да сви њихови пријатељи и познаници обавезно посете ову из-– ложбу.

Наш главни град ће ускоро постати ми– лионски, и све више се указује потреба за организовањем чешђих филателистичких изложби. Председник Савеза филателистају гославије Др Иван Рибар, указује да би Београд требао да има сталну филателио-– тичку Изложбу, коју би могли да разгледа

ју ми чланови из унутрашњости када им ове пружи прилика да посете Београд. Ускоро се навршава сто година од дана

када је издата наша прва национална марка, што нас такође обавезује да развије-– мо посебну пропаганду за прославу овог нашег значајног јубилеја. -– Богата је историја наше славне прошлости, која ће се све више обележавати разним приредба ма и прославама, у којима филателисти и њихова изложбе заузимају значајно место.

Пета републичка филателистичка изложба октобра 1964. у Београду биће генерална проба за ове догађаје а нарочито за ве-– личанствену филателистичку прославу под називом " Београд 1966. ". Наши чланови и пријатељи филателије треба да дају ово

је примедбе на оргзнизацију ове изложба а то уједно значи и своје предлоге и допринос организовању изложби које тек тре ба да дођу.

Филателистичка омладина треба дз види да марке нису само шаренило ситних папи– рића, већ документи једне прошлости,-кул турно историског богатства једног народа. Ова изложба треба да им помогне да се припреме и да боље разумеју излохбе које ће се касније оргвнизовати.

БЕН НЕМ

Pokrainski odbor Saveza filatelista Srbije u Novom Sađu već četiri godine iz daje svoj Bilten,koji informiše filateli stičku javnost o novostima iz Pokraine i filatelističkog sveta uopšte.Iako nism—o naučili da se hvalimo sa onim Što smo urađili,jer to se samo vidi i oseća, ipak moramo isbaći,da nije bilo lako drugovima iz Pokrainskog ođbora,đa postignu sve ovo što je do sada učinjeno.Trebalo је uložiti dosta truda да se organizaciono objeđine i učvrste filatelistička društva,sa kojima Vojvodina inače obiluje.Bil ten je u tome ođigrao i igra značajnu ulogu. Filatelistima je poznato đa je Pok-

rainski odbor Saveza filatelista Srbije za APV organizovao aukcisko mesta za зик ciju maraka,koje se ređovno održavaju u Novom Sađu.Stranice Biltena ređovno oba= veBštavaju zainteresovane o rađu певђа,о– pisuju lotove i njihovu vrednost.

Bilten izlazi svakog meseca.On de informativni list filatelista,koji pomaZe razvoj filatelije uopšte a posebno u Pokraini,ocrtava aktivnost Pokrainskog ai bora i ukazu,je na sve značajniju ulogu ko ju igraju filatelisti Vojvodine u jugoslovenskoj filateliji.

НИЦИ e. <