Filatelista

па =

le timbre=poste neuf, dćlaismant је timbre oblitćrć. C'est aussi une influence де ја mode, mais le motif "valeur" est encore plus dćcisif. Pourtant, ces derniers temps on voit que la collection ds letžkres "Premier jour" (FDC) et lettres avec les timbres Gd affranchissement,trou ve сћадце јошг рјив а адћбтапђв...

Si le pli du Premier jour offre plus

di atraction et đe plaisir par ces il-

lustrations, on ne peu, qusndđ шеше ,

oublier que Биг Јев ЕРС se trouvent tou= jours les timbres-poste oblitćrćBS ... (š suivre) M.K. Ivanovitch

– Kratak sadržaj —

Radi upoznavanja stranih filatelista sa razvojem filatelije u Jugoslaviji, sm željamm i problemima naših Članova, poKušaćemo ада u nizu kratkih napisa damo pregled "Filatelističkog života u Jugoslaviji". Pokušaćemo da za one Које 50 interesuje prikažemo kako naši filatelisti gledaju na svoju pasiju ı šta ih najviše interesuje, kako se i gde gsastaju, kako obavljaju razmenu. Izložićemo stepen aktivnosti naših organizacija , teškoće, uspehe, nezgode na Које зе паilazi — sve 50 u cilju da objektivno izložimo sve probleme koji interesuju filatbeliste celog sveta.

Možđa će ovakva obaveštavanja probuđditi više interesa u svetu filatelista.

Neđelja Crvenog, krsta održava se 1 ove godine prve nedelje meseca шаја.2аје dnica JPTT izđala je đdoplatnu marku ođ 5 dinara.Likovno rešenje je dao Bogđan Kršić.Crtež simbolično prikazuje prvu po moć padobranom čitavom čovečanstvu u ko=joj viđno učestvuje i naša zemlja.Na padobranu se nalazi jugoslovenska trobojka Što simboliše aktivnost Crvenog krsta za soliđarnost nacija i ljuđi.Poredđ oznake Crvenog, krsta,vrednosti i naziva zemlje na marki su označene i godine 1944-1964. koje obeležavaju dvađesetogođišnjicu obnovljenog juposlovenskog Crvenog krsta.

Marka je Btampana u ofsetu код 2ауода za izradu novčanica u bojama:plava cr vena,crna i svetloplava u tiražu od 8 mi liona primeraka u tabacima od Bo komađa.

Izdata je samo franko marka,koja će biti u obaveznoj upotrebi od 3 do 9 maja 196% godine.

loznsto je да ви marke Crvenog krsta naročito posle stogođišnjice Medjunarod=nog crvenog krsta pobudile veće intereso vanje medju filatelistima.Naša poštanska

uprava iz godine u godinu izdaje ove mar ke uvek sa vidnim poboljšanjem,kao U pop ledu crtbeža,bako isto i grafičke opreme.

5.0.

JUGOSLOVRNSKA FAUNA

Мом —___ ______

Kao i svake godine za Dan mladosti Za jednica JPTT pušta u promet šesto izda = nje prigodnih maraka faune.Ovoga puta cr teži na markama prikazuju nekoliko lepti ra,koji se vidjaju po našim pređelima.Li kovna rešenja su dali Bojana i Anđrej Mi lenković.Serija se sastoji iz šest vrednosti.Na marki od 25 dinara prikazan je leptir paunovac,koji na krilima ima po jedno okce koje liči na ono iz paunovog pera,po čemu je i dobio ime.Na marki od o dinara prikazan je mrtvački plašt.Lep tir je dobio ovo ime zbog svojih boja•Ma rka od 40 dinara prikazuje leptira koji ве zove ljiljak oleandra.To je jedan od najlepštih noćnih leptira.Ime je dobijo po tome što njegova gusenica živi na ole andru.FPoznat je kao dobar letač.Fre-le-ti preko loo kilometara.Na marki од 50 din. prikazan je "apolonov leptir"koji živi od maja do avgusta.Crtež marke od 15o dina= ra prikazuje leptira koji se zove"veliko noćno paunče".Ovo je najveći leptir u Ju goslaviji.Razmak njegovih krila до5512 е i do 150 mm.

Na vrednosti od 2oo dinara prikazan je leptir koji se naziva "lastin rep" On je ovo ime dobio po useku na zadnjem de= lu krila,koja odaju sliku lastinog repa• Živi na raznom povrću.

Магке su štampane na heliogravuri od poznatog Šštamparskog zavođa Kurvoazije u Svažcarskoj,na kredastom papiru,protka n6m plavim i zelenim svilenim vlaknima.

Zupčanje na markama je češljasto ПР. Veličina marke 26 х 55,6 mm a same slike 25 x 3o,G.Tabaci su od loo primeraka ras poredjeni u redovima lo x lo komađa.Poslednji dan važnosti frankiranja ovih паraka je 24 novembar 196% godine .karke su štampane u tiražu i to:od 25 i 3o din.po 2 miliona primeraka,od &o din.l,5 milion od 5o dinara 1 miljion,a poslednje dve vrednosti od 15o i Ooo dinara 12o.ooo ko пада

Mišljenja smo da je Zajednica ЈРТТ до bro urađila što је га šesto izdanje fauje јибовјомепзков područja izabrala da prikaže leptire.Time je još jednom nagla šeno bogastvo i raznovrsnost životinjs kop sveta„.Orteži boje i grafička obrada doprineli su da i medju našim,i inostranim filatelistima,vlađa veliko interesovanje za ovo,8a sigurnošću možemo reći uspelo izdanje prigodnih maraka.

Siniša Ostojić

Informacije u vezi novih maraka daje pređuzeće za promet markama

ЈОСОЕТРАТЕГЉТЈТЈА