Filatelista

ZA POČETNIKE

Gumiranje marke vrši se iz praktič nih razloga.Da bi marka ođigrala svoju frankaturnu ulogu u odnosu na pismo, mo= rao se pronaći način za njeno сугађо spa janje sa pismom.U prvim godinama pronala ska marke upotrebljavana je različita si rovina za izrađu lepka na poledjini mar= ke.Prvobitni lepak je bio jako čvrst i teško se otklonjao od marke,da bi se kas nije sve više usavršavao.

Skupljači poštanskih maraka u najviše slučajeva teže да odvoje marku od pisma odnosno od gume.Međdjutim kod sakupljanja čistih maraka traži se potpuno ispravna guma u čemu mnogi preteruju.Neki iskusni filatelisti ukazuju da bi se kod čistih maraka trebalo osloboditi "gumanomanije" No i pored toga filatelisti se teško os= lobadjaju ove navike i nastavljaju sa zahtevima neoštećene gume.Istina, guma često puta može biti siguran dokaz da ma rka nije falsifikovana.

Probušena marka: početnici u filateli ji,Često puta se nadju u neđoumici,kađa naidju na probušenu marku,da li đa je ču vaju kao retkost ili odbace kao bezvrednu.Kod probušenih maraka treba razlikova ti bušenje kao način na koji se poništavaju od bušenja koje se sprovodi rađi promene cilja.Bušenje maraka rađi poništavanja vrši se putem specijalne mašine na pošti u momentu kađa se marka koristi Ako je marka probušena rađi promene ci lja to je učinjeno ranije,tako da su poš tanske postale željezničkelJslužbene ili druge marke.U svakom slučaju. bušenja“ maraka,naročito sa većim rupicama,utiču na njihovu estetiku i većina sakupljača ih nerado redđja u svoje albume,

Vodoznak:

Модољпак зе муод1 Код шагака Ка ozbiljna mera u borbi protiv falsifikata. To je odredjeni veći ili manji znak,koji je ugradjen u samu materiju - odnosno u papir prilikom same proizvodnje.Vodđdoznak m ocrtava kao, svetlo mesto u vidu " prozor skog okna " što se neće uočiti ako se ne obrati naročita pažnja.Vodoznak se izradjuje u raznim oblicima kao što su:cveće slova,brojke,razne vrste grbova,životi – nje itd.

Ispitivači maraka upozoravaju da је уодфогпаки 85114бап 1 Копфбгојпа гпак, Које nalazimo na svim ranijim izdanjima 5увј'carskih maraka, u obliku švajcarskog kr=sta u dvostrukom ovalu.On je utigsnut u papir neposredno pre šzampanja marke a otkriva 8e na isti način kao i vodoznak,

Zupčanje:

Marke se štampaju u manjim ili većim tabacima.Odvajaju se jedna od druge seče njem,probađanjem ili zupčanjem.

Sečenje marka praktikovalo se u počet ku a danas se povremeno izdaju specijal-

j ne sečene serije maraka ili blokovi.

16

To Su marke sa potpuno pravim ivicama,iseče ne specijalnom mašinom„Manije su službe nici pošta otsecali marke običnim nožem ili makazama,pa bako nailazimo na nerav= ne i krive ivice,što je slučaj i sa na= šim nedavnim izđanjem sečenih maraks cr= venog krsta.

Probađanje rađi odvajanja пагака da= nas se redje praktikuje.Takav način odva janja vidimo najčešće kod poštanskih upu tnica i drugih obrazaca koji se prilikom uručenja серајџ па dva đela.Probađanje u ovom smislu može biti tačkasto,crbasto i testerasto.

Najsavršeniji način odvajanja maraka koji se inače naziva i perforiranje, je zupčanje.U ovom slučaju papir ne ostaje čitsv kso kod probadanja,već ostaju veo= ma mali delovi izmedju rupica. Zupčanje se vrši na dva načina i nazivase linisko okvirno i češljasto.Kod liniskog zupča = nja zupci na uglovima marke ispadaju ne= pravilni,jer se kod ukrštanja uzđužnih i poprečnih ređova stvaraju rupice nejedna kih razmera.

Okvimo ili kutijasto zupčanje obav = lja se tako da se ceo tabak perforira od jednom,pa na svim markama četiri zupca na uglovima ispadaju potpuno jednaki.

Cešljasto zupčanje je dobilo naziv po načinu rađa mašine za izvodjenje zupča= nja.Razlika izmedju ovog i okvirnog ZUup= čanja uočava se jedino po tome što je be la ivica na tabaku kod Šešlija Stop zupča= nja takodje zupčana,što praktično nema nikakvog značaja za pojedine marke.

U katalogu je pored marke opisano i njeno zupčanje.Kod nekih maraka zupčanje je mešovit&,tako da dve uzdužne strane imaju isti broj zubaca a poprečne tako = dje isti ali drugi broj od uzdđužnih. U najviše slučajeva zupčanje je jeđinstve= no tako da sve četiri strane marke imaju potpuno isti broj zubaca.Ako je zupčanje za marku obeleženo sa 11,5 : 11, onda prvi broj uvek važi za vodoravne a drugi za uspravne strane maraka.

Oblik:

Poštanske marke u naj iše slučajeva i maju oblik pravougaonika.Jjanas se od to=

ga mnogo ostupa tako da vidjamo marke u obliku svih geometriskih slikam. Žigosanje: Marke se poništavaju da se kao taksa

za pismo nebi mogle više upotrebiti. Ono se vrši žigosanjem,precrtavanjem i buše= njem.Zigosanje je redovno i uslužno.Uslu žno je onda kada neko želi ада шу зе пагka žigoše,ali ona ide u zbirku.Žigovi su ređovni-stalni ili prigodni čija je upo= treba dozvoljena ograničeno vreme.Prigo= dni žigovi su uvek vezani za neki doga djaj. Kod žigova često čujemo razne nazive kao što su:prelazni,službeni,žigovi za pravac ili relaciju itd,što nema naroči tog značaja za filateligste.

Zigosanje maraka na pismama vrši se još i mašinom,takozvani mašinski žigovi, koji u vidu krivih linija poništavaju ma гке na pismu.